Afvallen is een bijproduct

De afgelopen weken staat er weer veel in de media over kinderen met overgewicht, vetzucht en andere voedingsproblemen. Daarbij wordt vrijwel altijd weer geschreven dat beweging en gevarieerd eten belangrijk zijn. En dat de overheid en scholen betere voorlichting moeten geven. Dat de soms slanke ouders hun dikke kind hebben volgepropt met slechte voeding wordt meestal niet belicht.

Maar voorlichting en roepen dat iemand moet afvallen helpen niet.

De enige manier waarop mensen (kinderen en ouderen) van hun overgewicht e.d. afkomen is hun eigen overtuiging, hun wens dat ze van hun overgewicht en voedingsproblemen af willen. Dat ze daar hulp bij kunnen gebruiken is inmiddels duidelijk. Niet van een diëtist of sporttrainer, maar van iemand die ze helpt in te zien waardoor dat overgewicht is ontstaan. Te veel eten en te weinig bewegen is niet het probleem, dat is de oorzaak. Eerst moet worden gekeken naar de aanleiding.

Mede dankzij Annemarie Postma ben ik gaan inzien dat veel mensen overgewicht hebben doordat ze niet begrijpen waarom ze te veel eten en te weinig bewegen. Doordat ze hun achterliggende motieven niet kennen, eten ze uit emotie, stress, gewoonte etc. en komen ze niet van de bank. Ze hoeven niet helemaal terug naar de wortels van hun verkeerde leefgewoonten. Maar ze moeten wel inzien dat ze zelf degenen zijn die er iets aan kunnen doen. Te beginnen met gezondere leefgewoonten.

Ze moeten echt willen. Dan pas verschijnt dat ‘stemmetje’ als ze bij de koelkast staan voor een stuk kaas tussendoor, bij de voorraadkast voor een zak chips. Dan kijken ze op de verpakking van een zak snoep, pudding en andere onnodig voedingsproducten om te zien dat het 15% van de dagelijkse energiebehoefte bevat aan calorieën. Dan weten ze dat, als ze een keer zondigen, ze dat moeten compenseren met meer beweging en zich de volgende dag in moeten houden met ongezond eten.

Het zou bij het verhelpen van de voedingsproblemen niet om afvallen moeten gaan, maar om gezondheid, je lekkerder voelen, niet meer zo vaak buiten adem zijn. Afvallen is een bijproduct in de vormn van het slankere lijf dat je krijgt als je gezonder leeft.

Als de eerste hobbel is genomen en mensen bewuster leven en vanuit hun eigen wens naar dat ‘stemmetje’ gaan luisteren, pas dan is het interessant om uitleg te geven over voedingszaken. Dan is het zinvol meer te vertellen over ingrediënten en de manier waarop die samenwerken, of tegenwerken. Tot die tijd wordt door de ‘slachtoffers’ alle informatie over voedingsstoffen gebruikt om verkeerd gedrag goed te praten.

Je kent ze toch. Die mensen die drie keer keer per dag gezond  eten, maar tussendoor van alles snacken.  Of de mensen die ’s ochtends beginnen met een gezonde juice, maar de rest van de dag vullen met slappe, zoute benzinepomp bolletjes, 4-uurs soepjes die vol zitten met in laboratoria geproduceerde groenten en de dag afsluiten met een zwaar diner met veel vlees en overvloedig wijn. Als het over gezond eten gaat, zegt die persoon ‘ik leef gezond. Ik drink elke ochtend een juice van fruit en andere gezonde ingrediënten’.

 

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 29 juli 2012 door in de categorie 2012, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Comments are closed.