Domeinnamen

SIDN (stichting internet domeinregistratie nederland) heeft vannacht de vijfmiljoenste domeinnaam vastgelegd ‘mariongerritsen.nl’ (zie SIDN). Het is leuk om de getallen daar omheen te zien, want dan gaat die 5 miljoen pas leven. Bijvoorbeeld de explosieve groei.

Nederlandse domeinnamen kunnen al 25 jaar worden geregistreerd. Het eerste geregistreerde nl-domein was in 1986 het Centrum voor Wiskunde & Informatica (CWI). Medio 2010 waren er 4 miljoen geregistreerde Nederlandse domeinnamen, vorig jaar juli waren dat er 4,5 miljoen. En nu dus 5 miljoen (hoewel SIDN die al in april verwachtte).

Volgens SIDN heeft nu elk bedrijf een domeinnaam, maar gebruikt slechts 83% die voor een actieve website. Het zijn statistische gegevens van het CBS. Wie weet zijn deze gegeves vertekend omdat de vele actieve domeinen van grootgebruikers zijn meegerekend, bijvoorbeeld die van Tom Coronel (wasmachine.nl, koffieconter.nl etc.).

Particuliere domeinnamen zitten in de lift. 21% van de geregistreerde domeinnamen zijn van particulieren, maar dat percentage zal volgens SIDN gaan groeien.

Nederland staat nu op de derde plaats qua aantal domeinnamen, achter Duitsland (14,7 miljoen) en Groot-Brittanië (9,8 miljoen). Vorig jaar stond Nederland vierde achter China, maar daar is de groei afgenomen door veranderde regelgeving. Rusland staat momenteel vierde met 3,6 miljoen registraties. Nederland maakte in groei de snelste stijging.

Procentueel ten opzichte van het aantal bewoners staat Nederland bovenaan met bijna 30%. Groot Brittanië (Engeland, Schotland en Wales) en Duitsland staan dan beiden op 17%. Je kunt 30% dus lezen als 3 domeinnamen op 10 bewoners.

Zie ook: internet in getallen 2011 – enkele opmerkelijke getallen bij domeinnamen:

Er zijn 95,5 miljoen domeinnamen met extensie .com op een wereldwijd totaal van ruim 220 miljoen domeinnamen. Dat was december 2011, nu zijn het er iets meer dan 100 miljoen op een totaal van ruim 230 miljoen.

Als ik het goed interpreteer zijn er 555 miljoen websites wereldwijd, waarvan er 300 miljoen in 2011 zijn gestart. Die enorme toename in 2011 komt ongetwijfeld door het gemak waarmee tegenwoordig een website kan worden gebouwd met min of meer kant-en-klare, en soms gratis, websites bij bedrijven als www.jouwwebsite.nl of http://www.mijn-eigen-website.nl/ en door CMS-systemen als WordPress en Joomla.

Gegevens over de groei van het aantal internetgebruikers zijn in het kader van meer domeinnamen ook interessant. Die, en het aantal webwinkelaars, groeien gelukkig exponentieel. Als alleen het aantal domeinnamen zou groeien zou dat toch lullig zijn voor al die mensen die hoopval een website zijn begonnen.

In het AD stond  laatst een bericht over computergebruik onder jongeren:

In landen als Frankrijk en Italië hebben relatief veel jongeren nog nooit een computer gebruikt. Respectievelijk 7 en 10 procent van alle 16 tot 24-jarigen. Dat blijkt uit gegevens van Eurostat. Er werd onderzocht hoeveel mensen gebruikmaken van computers en wat deze gebruikers dan voor handelingen hebben verricht.

Gemiddeld heeft 96 procent van de jongeren in Europa (tot 24 jaar) wel eens gebruikgemaakt van een computer. Onder jongeren is het 100 procent. Als de leeftijdscategorie wordt opgeschroefd tot 74 jaar heeft in Nederland 94 procent van de 16 tot 74-jarigen ooit gebruikgemaakt van een pc. Europa scoort dan 78 procent. Ook voor wat betreft handelingen als het verplaatsen van bestanden en maken van een presentatie scoort Nederland bovengemiddeld.

Grote landen als Frankrijk en Italië blijven achter. In Frankrijk gebruikte ‘slechts’ 93 procent van de jongeren tussen de 16 en 24 jaar ooit een computer, in Italië is dat zelfs maar 90 procent. Over de gehele bevolking bekeken vallen de percentages terug tot 85 en 61 procent. Roemeense en Bulgaarse jongeren scoren overigens nog minder met respectievelijk 81 en 87 procent.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 30 juli 2012 door in de categorie 2012, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Comments are closed.