Dat mannen beter in sport zijn dan vrouwen

Is het waar dat mannen beter in sport zijn dan vrouwen. Volgens Mart Smeets en andere presentatoren die ik erover hoor, zijn de huidige Olympische Spelen die van de verrassingen. Ik volg het nauwelijks, maar wilde wel even  de 16-jarige Chinese Ye Shiwen zien zwemmen. Helemaal nadat ik hoorde dat ze haar laatse 50 meter wisselslag sneller zwom dan Michael Phelps en Ryan Lochte.

Prachtig om te zien hoe ver ze voor haar vrouwelijke rivalen uitzwemt. Vanzelfsprekend doemen direct weer geruchten op dat ze doping zou gebruiken, want de regel wil dat ‘mannen beter in sport zijn dan vrouwen’. Maar wie weet is het dit keer gewoon speling van de natuur.

Anekdote

Voor ik tot het onderwerp kom die ik in de titel aankondig, nog snel een anekdote over Ye Shiwen. Ik las het gisteren in de Guardian: ‘De familie Shiwen was een paar jaar geleden bijeen voor het Chinese Nieuwjaar. Het was een van de weinige kansen voor Ye om te ontspannen en tijd met haar familie door te brengen. Na maanden van zware training bij het provinciale zwemteam.

Halverwege het diner legde ze haar eetstokjes neer, liep naar het balkon en schreeuwde “ik zal het terugwinnen”. Het toen 11-jarige meisje vertelde haar ouders dat ze de vorige dag tijdens een training had verloren van een teamgenootje. Volgens Tania Branigan, correspondent van de Guardian in China, toont het de tomeloze ambitie van een jong, verlegen meisje.

Dat mannen beter in sport zijn dan vrouwen

Dat Ye Shiwen sneller zwom dan haar mannelijke evenbeelden riep vooral verbazing op. Ook Inge de Bruin gaf in haar reactie aan dat vrouwen normaal gesproken langzamer zijn bij sporten, niet alleen zwemmen.

Waarom mannen beter in sport zijn dan vrouwen in de Popular Science van 1926

KLIK op afbeelding voor PDF van artikel in nieuwe tab (2,4 Mb)

Het was iets waar mensen zich begin vorige eeuw al mee bezig hielden. Bijvoorbeeld in de Popular Science, een populair wetenschappelijk tijdschrift dat in 1872 is opgericht. Een artikel uit 1926 luidt ‘Why Men Will Always Be Better at Sports Than Women’. Sportliefhebbers geven daarin hun mening over de reden waarom vrouwen de ‘mannelijke standaard’ niet kunnen bereiken.

Artikel in Popular Science

Uit het artikel, vrij vertaald:

In die tijd was het, naast culturele en religieuze regels, vooral de kleding waardoor vrouwen en meisjes niet snel konden bewegen. Tennis en Golf ging nog, maar atletiek en zwemmen waren onmogelijk. Pas in de tijd van het artikel in 1926 kwamen mensen er achter dat vrouwen ook benen hadden en dus ook konden rennen. Nadat de lompe kleding werd afgegooid kon sport ook voor vrouwen in ontwikkeling komen. Daarna ging het snel.

Gertrude Ederle

In elke sport blijft er een gat tussen de beste uitslag voor mannen en die voor vrouwen. Volgens de meeste deskundigen zullen vrouwen nooit in staat zijn dat gat te dichten. Alleen bij het zwemmen komen vrouwen dicht bij de mannelijke tijden. Getrude Ederle, de eerste vrouw die het Kanaal overzwom, laat dat zien bij haar tocht over open water.

Bij korte afstanden houden mannen echter een aanzienlijke afstand.  Mariechen Wehselau zwom met 1:03:00 (1 minuut, 3 seconde) een wereldrecord op de 100 yard (= 91,44meter). Het wereldrecord van Johnny Weissmuller stond op 52:04 (52 seconden). Het record van Getrude Ederle op de 150 yards stond op 1:45, dat van Weismuller op 1: 25: 40.

Biologische verschillen

Louis de Breda Handley wordt in die tijd gezien als grootste zwemdeskundige in de wereld. Hij was vrijwillig coach van de New Yorkse Woman Swimming Association.  Hij stond achter de records van Gertrude Ederle en andere snelle zwemsters. Hem werd gevraagd of vrouwen ooit zo snel zouden zijn als mannen.

“Nee”, was zijn stellige antwoord, “dat zullen ze niet. Er zijn biologische verschillen die dat onmogelijk maken. De lichamelijke bouw van een vrouw zorgt dat er een te grote weerstand is bij haar voortgang door water. Zelfs een uiterst dunne vrouw wordt zwaar gehinded door dit fundamentele verschil. Op dit moment is er bij zwemmen een verschil van tien seconden per 100 meter tussen de snelste man en de snelste vrouw. Wellicht dat een vrouw ooit in staat zal zijn om het verschil te verminderen. Maar geen enkele vrouw zal ooit de records van mannen evenaren.”

Ze was eenvoudig de eerste

Op de vraag hoe het kwam dat Gertrude Ederle zo’n snelle tijd had gezwommen over het Kanaal, antwoordde Handley: “Zij was toen de snelste zwemmer, man of vrouw, die ooit het Kanaal had geprobeerd over te zwemmen. Mannen van Weissmullers klasse zijn veel sneller dan Ederle, maar ze hebben te weinig uithoudingsvermogen voor zo’n lange zwemtocht. Vrouwen hebben een voordeel bij lange afstand zwemmen, ze hebben meer vetweefsel. Dit verhoogt hun drijfvermogen, uithoudingsvermogen en beschermt ze tegen kou. Er komen steeds meer goede zwemsters, maar de snelste van hen kan de hoop opgeven ooit sneller te zijn dan de snelste man. In het water zal de man altijd in het voordeel blijven.”

Het golfspel

Bij Golf kunnen vrouwen wel gelijk komen met mannen, omdat het een sport is van vaardigheid in plaats van kracht. Het gat tussen mannen en vrouwen is echter even groot als in andere sporten. Glenna Collet, de nationale kampioen van 1922 en 1925, merkte op over golfster Joyce Wethered: “ze is zo goed als een vrouwelijke golfer kan zijn met de handicap een vrouw te zijn”. Toen haar werd gevraagd of ze dacht dat een vrouwelijke golfer ooit een man zou kunnen verslaan, antwoordde ze: “Ik zou het vreselijk vinden een man te verslaan”.

Glenna Collet stond bekend als ‘de meid die met de driver kan afslaan als een man’. Ze kon ver slaan met haar driver. Haar gemiddelde lag op 200 yards (= 183 meter). Maar mannen met talent sloegen vijftig tot zestig meter verder. Die goede afslag is een van de redenen dat goede mannelijke golfers altijd een vrouw zullen verslaan. Kracht en vaak ook een beter timing, zorgen ervoor dat ze in minder slagen bij de green liggen.

Finesse bij het golfen

Niet alleen bij de golfafslag met hun driver is gebleken dat mannen beter in sport zijn dan vrouwen. Hun afwerking is ook nauwkeuriger dan die van vrouwen en hun korte spel beter. Vrouwelijke golfers, met een paar opmerkelijke uitzonderingen zoals Glenna Collet, hebben niet genoeg vertrouwen bij hun approach van de green. Vreemd genoeg wordt bij het putten, een golfonderdeel dat geen kracht behoeft maar alleen verfijning, de rustige vrouw volledig overspeelt door de miskleunende, lompe mannen.

Zie verder het artikel ‘why man beat women’ (PDF - 2,33 MB) of het bericht ‘Onderzoek naar immuuncellen en duursport

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 2 augustus 2012 door in de categorie 2012, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Comments are closed.