Klik hier om af te drukken.


Joe Cartoon – flash cartoons

Joe Cartoon - microwave

Op een oude harddisk kwam ik flash animaties tegen van Joe Cartoon. Het zijn cartoons die ik rond 2000 heb download. Ik was toen de grondbeginselen van Macromedia Flash [1] aan het bekijken. De animaties van Joe Cartoon waren heel basaal, maar professioneel in beeld, geluid en zelfs in verhaalopbouw. Voor mij waren het goede voorbeelden van de mogelijkheden van Flash, maar ook origineel en leuk om te bekijken. Je moest natuurlijk wel enigszins houden van de wat grove humor.

Joe Cartoon

Gerbil van Joe Cartoon [2]

Gerbil van Joe Cartoon

Joe Cartoon, wiens echte naam Joseph C. Shields [3] is, was eind 1998 begonnen met de cartoonserie. Hij was een striptekenaar en speelgoedontwerper uit Michigan.

Hij begon, samen met Mike Tuinstra, een eigen website [4] en zijn animaties werden al snel populair en op grote schaal verspreid.

100 miljoen downloads

De aflevering ‘Frog in the blender’ is meer dan 100 miljoen keer gedownload, maar ook onderstaande ‘Superfly’ was populair en de filmpjes met Gerbil.

Al na korte tijd gingen Joe en Mike een samenwerking aan met Atom Films. Dat was een internet entertainment organisatie die door Mika Salmi, ook in 1998, was gestart. De animaties van Joe Cartoon werden later vertoond in een programma bij een Amerikaanse televisiezender en ze verschenen op DVD.

Prijzen

In de tussentijd was Joe Cartoons website soms wel, soms niet op het internet te vinden. Hij won verschillende prijzen, verdiende ook aardig aan advertentieverkopen en had vanzelfsprekend ook rechtszaken [5] met mensen en partijen die zijn animaties grof vonden en slecht voor de kinderen die een leuke kindvriendelijke animatie verwachtten.

Endemol

In 2006 gingen Shields en Tuinstra, toen Atom werd verkocht aan MTV, zelfstandig verder. Maar al begin 2007 werd de Joe Cartoon website en haar content overgenomen door Endemol.

Hoewel Gerbil, volgens mij, het meest populaire karakter was, wilde Endemol vooral iets gaan doen met Superfly, Joe Mamma en The Greenfields. Endemol was van plan de populariteit van de Joe Cartoon karakters te vergroten via diverse media, vooral de opkomende mobiele media.