Gezellige Gloeilamp

Vijf jaar geleden leek de boodschap duidelijk, gloeilampen zijn fout, spaarlampen goed. In 2007 kondigde minister Cramer van Milieu een totaal verbod op gloeilampen aan. Nog diezelfde kabinetsperiode mocht geen winkel ze meer in de schappen hebben liggen. Omdat de lichtindustrie beloofde zwaar promotie te maken voor spaar- en ledlampen trok ze haar verbod in.

Maar de Europese Commissie besloot dat de gloeilamp alsnog gefaseerd moest verdwijnen. Gloeilampen verbruikten te veel energie en zouden een te korte levensduur hebben. Weg moest dat leuke gezellige bolletje met dat gloeidraadje. Het blijkt achteraf, zoals zo vaak, vooral marketing (economie). Dat de gloeilamp een korte levensduur heeft komt doordat de industrie een slap gloeidraadje gebruikt. Die gaat minder lang mee waardoor we regelmatig een nieuwe gloeilamp moesten kopen.

De spaarlamp is geen verbetering. De levensduur bljkt weer een mooi voorbeeld van ‘how to lie with statistics’, de beloftes van zuinigheid en dergelijke groot op de verpakking worden genuanceerd in de onleesbaar kleine lettertjes elder op het doosje. Daarbij bevat de spaarlamp giftige kwikdamp en kunnen ze onvoldoende worden gerecycled. Die kwikdamp komt al vrij als je de spaarlamp laat vallen en komt dan direct in de longen, volgens een Amerikaanse onderzoeker. Daarnaast bevat de lamp andere gifige stoffen. Dat 80 procent van de spaarlampen uit China komt is ook geen aanbeveling (zie ‘vieze varkens‘).

Uit een nog steeds actueel rapport van Greenpeace uit 1991, blijkt de slechte kwaliteit van het licht van spaarlampen te leiden tot slapeloosheid en vermoeidheid. Dit zou komen doordat sommige kleuren uit het spectrum in hoge mate aanwezig zijn, terwijl andere kleuren minder aanwezig zijn of zelfs ontbreken. Download hier het rapport van Greenpeace (pdf, 3,2 Mb).

Aankomende week zendt de ZDF een documentaire uit over de gloeilamp en het -verbod. Je kunt het nu al bekijken op: ZDF – gloeilampdocumentaire. Voor meer informatie is er ook de ‘Human Light Watch‘ en een site over het gloeilampverbod. Lees ook meer over andere facetten rond het verbod van de gloeilamp

Met de ledlamp zal uiteindelijk ook wel iets aan de hand blijken. Het zal alleen nog jaren duren voor we daar achter komen, of beter gezegd, voor iemand uit het huidige led-circuit dat naar buiten brengt.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 5 augustus 2012 door in de categorie 2012, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Comments are closed.