Rem even, verse ananas

Eergisteren had ik het over oude kranten en  op internet struinen. Taalspelletjes zijn daarnaast ook een leuk tijdverdrijf. Dat kan puzzelen met taal zijn, maar ook gewoon je laten verrassen door de puzzels van een ander. Bij het eerste ga je zelf actief aan de slag, voor het andere kun je bijvoorbeeld die gouwe ouwe Battus er weer eens bijpakken.

Zelf doen:

Een anagram is een woord of zin, gevormd uit de letters van een ander woord of een andere zin maar in een andere volgorde. Een anagram van mijn naam Rene van Maarsseveen wordt ‘rem even, verse ananas’. Willem Alexander wordt malle laxeerwind en Osame Bin Laden wordt ’n limonadebaas.

Een palindroom is een woord of zin die van rechts naar links en omgekeerd te lezen is. Eenvoudige zijn de woorden kok, lepel, non, neven, negen, Onno, Otto, pap, nemen en raar. Iets moeilijker is al parterretrap. Maar het kan nog veel moeilijker, bijvoorbeeld: Nelli plaatst op ’n parterretrap ’n pot staalpillen.

Je kunt het ook bij woorden laten, zoals in de zin:  Kauwen paarden als kraaien, dat is waar; niet waar is dat kraaien als paarden kauwen.

Ambigrammen zijn woorden die je op een verschillende manier kunt bekijken, bijvoorbeeld gespiegeld of 180 graden gedraaid, bijv. TOT  (gespiegeld) en nou (180 graden gedraaid). Ik heb zelf nog eens een vignet gemaakt met als ambigram het woord IDEE (gespiegeld door het midden). Een leuke grap was vroeger met de eerste LED-rekenmachines het woord SHELL maken door het getal 11345 in te typen en het apparaat om te draaien. Ik zag laatst een film waar de hoofdrolspeler ook steeds woordjes maakte op deze wijze (ben vergeten in welke film het was).

Kijk ook eens op de website over en met letters en cijfers. Download hier eventueel het boek Opperlands! van Battus (Hugo Brandt Corstius). Er zijn ook anagram generatoren (vergeet niet de taal op Nederlands te zetten).

En tenslotte, de langste palindroom bestaat momenteel uit 15.139 woorden. Het is Engels en een beetje gezocht. Het begint met ‘A man, a plan, a caddy’. Hier kun je dat hele palindroom zien.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 9 augustus 2012 door in de categorie 2012, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Comments are closed.