Program editor – voor superhandige ascii-bewerking
De oude vertrouwde Program editor van WordPerfect is een superhandig gereedschap voor het bewerken van ascii-bestanden. Maar laat ik bij het begin beginnen.
Nederland was bij de opkomst van de Personal Computer een WordPerfectland. Dat kwam mede door Ad Rietveld en zijn medewerkers. Waar Word geleidelijk de overhand kreeg in de rest van Europa bleef hier jarenlange WordPerfect, al was het nipt, de best verkochte tekstverwerker.
De meeste versies heb ik gehad. Bij de overgang van 4.2 naar 5.0 zelfs de Dos- en de Windowsversie. Uiteindelijk heb ik natuurlijk, veel later dan anderen, de overstap gemaakt naar Microsoft Word.
WordPerfect 4.2
Met 4.2 kon alles wat je bovengemiddeld nodig hebt en het programmaatje nam nauwelijks ruimte in op de veel kleinere harddisks van toen. Wat heb ik me vaak, en nog wel, verbaasd over de enorme omvang van de tegenwoordige programma’s en de vele, vooral overbodige functies.
Niet alleen in de tekstverwerkers, maar in allerlei programma’s. Waarom kon het toen zo compact, 4.2 kon op één doublesided diskette van 1,4 Mb, en is er nu een DVD nodig van 4 Gb (ruim 2500 keer zoveel).
Gemakzucht
Natuurljk weet ik het antwoord wel. Eén daarvan is gewoon gemakzucht. De jongens die vroeger in nulletjes en eentjes programmeerden of de eerste assembleertaal gebruikten, werken inmiddels 4 taalgeneraties later met redundante programmeerbibliotheken. Het is er echt niet allemaal beter op geworden.
Dat realiseerde ik me toen ik gisteren een enorme lijst moest bewerken. Dat moest toch geautomatiseerd kunnen worden? Niet dus, tenminste niet de klus die ik wilde uitvoeren. Hoewel ascii-editors nog steeds niet groot zijn, vond ik er geen die zo handig is voor de bedoelde taak als de gouwe ouwe Program Editor van WordPerfect. En dat voor een programmaatje van slechts 57 Kb.
Program Editor
De Program Editor was als ik me niet vergis ooit onderdeel van de WP Shell, een DOS-menuprogramma van WordPerfect. In de Program Editor kon je enorm snel en geautomatiseerd teksten bewerken. Door de krachtige macrofunctie was dat vooral handig bij zich herhalende opdrachten. Gelukkig had ik het programmaatje nog en het deed inderdaad wat het moest doen. En gewoon onder Windows 7.
Download hier de Program Editor.
Heel Handig
Zal ik even snel vertellen waarom de Program Editor zo handig is. Ok, eerst even enkele tips. Druk één keer op F3 (help) en daarna een andere functietoets (alleen of in combinatie met ALT, CTRL of SHiFT) of een letter. Je krijgt dan uitgebreide informatie over de belangrijkste mogelijkheden. Druk je nogmaals op F3, dan krijg je een kort overzicht van de functietoetsen. Druk op de spatiebalk om uit de helpfunctie te gaan.
Stel je hebt een lijst met webadressen, zoals
<a href=”http://www.domeinnaam.nl/teksten/index.html”>,
<a href=”http://www.eennaam.nl/documenten/default.html”>
etcetera, en je wilt het domein (de tekst tussen www. en .nl ) vervangen door één adres, dan kun je geen gebruik maken van de gewone zoek- en vervangfunctie van een tekstverwerker. In de Program Editor gaat het wel:
- In de Program Editor open je het bestand (F5, en dan naar het bestand en 1 voor openen)
- Druk op CTRL-F10 om een macro te definiëren, gebruik bijv. een lettercode macro zoals ALT-P
- Je kunt een omschrijving typen, daarna druk je op Enter
- Druk op F2 voor de zoekfunctie en type bijv. href=”http: (het gaat er bij de zoektekst alleen om dat je zeker weet dat je alleen datgene vind waar je iets in wilt veranderen)
- Beweeg de cursor met de pijltoetsen tot achter de punt van www. (slimmerikken merken op dat ik ook direct naar www. had kunnen zoeken, maar dan had ik de mogelijkheid van de pijltoetsen niet kunnen melden)
- Druk op F9 (Block/selecteer), loop even met de pijltoetsen heen en weer dan zie je dat de tekst wordt geblokt
- Druk weer op F2 voor de zoekfunctie en type .nl
- De tekst tot en met de L van nl wordt nu geselecteerd, dus loop je terug met de pijltoetsen tot voor de .
- Druk op BACKSPACE en beantwoord (linksonderin) de vraag ‘delete/wis block’ met Y of J (afhankelijk van de versie van de editor)
- Daarna type je de nieuwe gewenste tekst, in ons voorbeeld dat ene adres
- Je hebt de macro nu gedrefinieerd, druk op CTRL-F10 om de definitie af te sluiten
- Elke keer dat je nu ALT-P indrukt (of een andere combinatie die je hebt opgegeven) wordt de macro uitgevoerd
TIP:
Heb je een lange lijst, dan druk je op ESC en geeft een getal, bijv. 100. Druk daarna op ALT-P en de macro wordt 100 keer uitgevoerd. Is 100 teveel dan stopt het automatisch, omdat het de zoektekst niet meer kan vinden.
Door ook het bestand MR.MRS in de map/directory van de programma editor (pe.exe) te zetten, kun je de macro eenvoudig als tekstbestand bewerken. Bekijk het eens, door met F5 en 1 het bestand (in ons geval ALT_P.EDM ) te openen.
Wat ook handig is zijn de meerdere te openen schermen in de Program Editor. Druk op SHiFT-F3. Rechts onderin kun je zien in welk bestand je werkt. Deze functie is handig om tijdens het maken van een macro, geselecteerde tekst te kopiëren en in een nieuwe bestand te plaatsen.
Stoppen met de Program Editor? F7 en Y (of J )
WP Editor
Na de Program Editor kwam WordPerfect met de WP Editor. Ik ga nog eens uitzoeken of en wat het verschil is. De WP Editor werkt op dezelfde manier als hierboven beschreven bij de Program Editor.
Download hier de WP Editor. Deze editor wordt ook wel WP text editor genoemd. Het programmaatje is 99 kb en het zip-bestand met drie hulpbestanden 117 kb.
Download hier de Program Editor. Het programma stamt uit 1988 en de zip met programma en vier hulpbestanden is slechts 43 kb.
Zie hier tips over Zoeken en Vervangen in Program Editor
Een willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.