Marathon van Utrecht 2013

De Marathon van Utrecht gaat volgend jaar niet door, berichtte de organiserende stichting UtrechTrent. Reden volgens de stichting is dat de Gemeente Utrecht een subsidie van 150.000 euro heeft teruggebracht naar 35.000 euro. De organisator vindt het heel jammer, maar het ontstane financiële gat is niet te vullen.

Wat een gelul. Ze wisten al drie jaar dat de subsidie dit jaar minder zou zijn. In 2009 was al gezegd dat de subsidie voor drie jaar naar 150.000 euro kon uit tijdelijke reserves, maar dat die mogelijkheid voor 2013 niet meer zou bestaan. En dan nu gaan jammerklagen. Ze hebben drie jaar naar creatieve oplossingen kunnen zoeken.

De reden dat het niet doorgaat is niet dat de subsidie van de Gemeente minder is. De reden is dat een stel lamzakken bijna drie jaar naar het plafond hebben zitten staren. En nu ze geen oplossing hebben naar de gemeente wijzen. Laat ze de hand in eigen boezem steken. Het bestuur en de mogelijke leden van de stichting UtrechtTrent hebben op zoek naar een oplossing een beetje zitten plussen en minnen in de huidige organisatie, de huidige werkwijze. Echt creatieve oplossingen hebben ze niet bekeken of kunnen bedenken.

Gemeente houdt uw poot stijf voor de manipulatie van een organisatie die jammerklaagt, achterban en stemming creëert en wacht tot je alsnog over de brug komt.

De Marathon van Utrecht lijkt voorbij. Persoonlijk heb ik geen interesse in deze loop, maar voor de vele lopers, belangstellenden en de stad vind ik het jammer. Toch moet het een keer afgelopen zijn met al die organisaties die hun bestaan en voorbestaan afhankelijk maken van subsidie. Helemaal als deze structureel is. Het maakt organisaties lui in denken en doen. Subsidie is ter stimulering. Als er een potje ad hoc is om de laatste nood te lenigen, dan is dat meegenomen. Maar een organisatie mag niet afhankelijk zijn van subsidie of andere gemeenschapsgelden.

Het zou wat anders zijn als de Gemeente Utrecht sponsor is van de loop. Dat ze het belang van de Marathon van Utrecht onderkent en bijdraagt vanuit bijvoorbeeld een promotiebudget. Met andere woorden als ze een reden heeft om te sponsoren, zoals ook de Jaarbeurs, Randstad en de overige sponsors hun redenen hebben en die kunnen verantwoorden vanuit hun beleid.

Deze organisatie gun je niet dat de marathon van Utrecht alsnog doorgang vindt. Laat ze het voorbeeld zijn van een falende organisatie, van oud denken, van voor-de-crisis denken. Laat hun falen een stimulans zijn voor nieuw denken, creatief denken, voor oplossingen die oorspronkelijk zijn en niet leunen op gemeenschapsgelden.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 15 augustus 2012 door in de categorie 2012, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Comments are closed.