Boucharderen door Theo Mackaay

Theo Mackaay en boucharderenTheo Mackaay, vooral bekend als beeldhouwer van het Gouden Kalf, was weer even in het land en ging een beeld boucharderen. Eergisteren ben ik bij hem gaan kijken.

Hij had het beeld drie jaar geleden gemaakt. Volgens mij zijn van dat beeld gietsels gemaakt in verschillende materialen.

Maar de glanzende, zwarte versie vond Theo niet mooi. Het heeft drie jaar bij Freddy Schaap in de hoek van een bedrijfshal gestaan. Deze week ging Theo het, zoals gezegd, boucharderen. Toen ik dat hoorde wilde ik natuurlijk weten wat dat is, boucharderen, en Theo aan het werk zien.

Boucharderen

Boucharderen is een onderdeel van de gewone beeldhouwtechniek, maar wordt ook gebruikt als eindafwerking gebruikt (wiki). Dan wordt een ruw oppervlak verkregen dat als sierafwerking dient. Het oppervlak verruwt om ongelijke delen van eerdere verwerking te verdoezelen of te egaliseren.

In feite is het eenzelfde techniek die de slager gebruikt om een biefstukje wat malser te slaan. Het daarbij gebruikte apparaat ziet er ook bijna hetzelfde uit. De bouchard kan een hamer zijn of een apparaat met pinnen. Maar ook iets pneumatisch. Dat laatste bleek toen ik bij Theo was.

Creatieve aanpassing

Theo gebruikt het boucharderen op een creatieve manier om het beeld dat hij niet mooi vindt te bewerken. Het beeld lijkt nu wel van steen in plaats van metaal. Ik vind de schaduwen mooier uitkomen dan in het oorspronkelijke zwart. En het is nu echt een beeld om aan de rand van een mooie groene tuin te zetten, tegen een haag van donkergroene struiken.

Zie ook bericht over expositie ‘Theo Mackaay

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 24 augustus 2012 door in de categorie 2012, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Comments are closed.