Samsung vs Apple patenten

Als je nieuws over ontwikkelingen rond internet een beetje volgt, dan kom je ook regelmatig de koppen tegen over de strijd tussen Samsung en Apple. Het gaat daarbij vooral om de Apple patenten waarvan Samsung misbruik maakt. Hoewel ik creativiteit en patenten een interessant onderwerp vind, haakte ik al snel af. Augustus vorig jaar waren het nog twintig zaken in negen landen. Kort daarna ging het al om 50 zaken wereldwijd en schadeclaims van miljarden dollars.

Ik had al eens gehoord, tien jaar geleden, dat Philips meer verdient aan zijn patenten dan aan de verkoop van producten. Philips leeft van zijn intellectuele eigendommen heette dat. Ruim 30% van alle jaarlijkse patentaanvrangen in Nederland zijn van Philips. Daarbij komen nog de vele aanvragen van aan Philips gerelateerde bedrijven. Het verdienmodel bij het hebben van patenten zit in het verlenen van licenties op het gebruik.

Het gebruik, en nemen van een licentie, is ook één van onderdelen van de strijd tussen Samsung en de Apple patenten. Het gaat bij die patenten om  schijnbaar kleine dingen, die we als vanzelfsprekend zijn gaan ervaren voor alle smartphones maar waarvoor Samsung licentie moet betalen aan Apple als ze het willen gebruiken, bijv de zoommethode, icoontjes voor prgrammaatjes en de wipefunctie om naar een andere pagina te gaan. Daarentegen claimt Samsung dat Apple misbruikt maakt van UMTS-protocollen en -technieken van Samsung.

Gisteren werd Apple door een Amerikaanse jury in het gelijk gesteld, maar dat betreft dan een onderdeel van de strijd. Want de veroordeling geldt bijvoorbeeld voor één land of voor slechts enkele patenten. Zie hier pag. 1 en pag. 2 van een 20 pagina’s juryrapport van 24 augustus 2012.

Leuker dan de strijd te volgen tussen de twee giganten is het bekijken van hun creativiteit in de vastgelegde patenten. Zowel de recente Samsung als de Apple patenten zijn terug te vinden op websites, zie Samsung patenten en Apple patenten. De wijze van patenteren in Amerika is anders geregeld dan in Europa. Tien jaar geleden heb ik me daar in verdiept, maar er is in de tussentijd al wel het enige veranderd. Ook toen al streefde beide landen naar meer overeenstemming, maar dat is nog niet helemaal gelukt.

 

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 30 augustus 2012 door in de categorie 2012, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Comments are closed.