Braak in de Oud Utrechter

Bij steeds meer vrienden uit het Utrechtse zie ik hem liggen, de Oud Utrechter. Dat is een goed teken, denk ik. Uiteindelijk zal dit gratis krantje, dat het moet hebben van de advertentieverkoop en sponsors, het wel redden. Ook het laatste nummer is weer verrassend. Met fraaie foto’s van Wim de Cocq (1907 – 1981), die als Utrechtse fotograaf veel stadsbeelden vastlegde. Ook het artikel op de voorpagina over platenzaak Van Praag roept herinneringen op. In mijn jeugd had je Stafhorst en Van Praag.

Braak en Theo Mackaay

Maar mijn aandacht wordt natuurlijk vooral getrokken door het fotootje bij de column van Henk Westbroek. Zijn column gaat over de Utrechtse popgroep Braak, waarvan Theo Mackaay de voorzanger was. Henk Westbroek is enthousiast over Theo’s stem. Bij andere Nederlandse bands ontbreekt het volgens Henk aan sublieme vocalisten. Maar ‘De hoofdzanger van de band Theo Mackaay, ooit een verdienstelijk bokser nu een befaamd schilder en beeldhouwer, is in het gezegende bezit van een stem die de fraaie souplesse heeft van een slangenmens‘.

Braak bij B&G

Westbroek laat ons verder weten dat opnames van Braak te zien waren bij het VPRO-programma Neon. Volgens Beeld en Geluid was de beeldkwaliteit slecht. Braak zong het nummer ‘SOS’. Opnamen van Braak zijn te zien op YouTube.

Pijper

Op pagina 5 staat een artikel over IJzerhandel Pijper. Ik weet nog dat ik al ‘jochie‘ daar regelmatig kwam. Ze hadden daar ook een grote voorraad van minder gangbare producten. Als je een vreem schroefje, ongebruikelijk slot of iets dergelijks nodig had, dan kon je dat bijna nergens krijgen, maar Pijper had het vaak wel.

Kende je het krantje nog niet. Op de site van De Oud Utrechter waren alle voorgaande uitgaven digitaal te vinden. Leuk voor die oudoom, tante of vriend die ook herinneringen heeft aan Utrecht van vroeger. Maar de Oud-Utrechter is in 2019 opgeheven. De uitgave met de column van Henk Westbroek over Braak heb ik nog wel (PDF - 13,22 MB).

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 3 september 2012 door in de categorie 2012, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Comments are closed.