Mackiani (2)

Morgen, zondag 16 september om 15.00 uur, begint de expositie van Mackiani bij de Utrechtse vestiging van Gallerie Morren. Mackiani is een project van Theo Mackaay dat als zodanig min of meer is afgerond. Het boek van het project kwam eind februari van de drukker. Door drukte en andere omstandigheden werd de expositie regelmatig verzet. Maar nu, in de maand van de Filmdagen en Theo’s Gouden Kalf, gaat het dan toch gebeuren.

Het project Mackiani is voortgekomen uit het enthousiasme dat ontstond bij de kennismaking en samenwerking met de beroemde Italiaanse beeldgieterij Mariani. Ook was Theo’s drang om weer meer te gaan beeldhouwen en speelde familieomstandigheden die hem aan Nederland bonden een rol. Mackiani werd een combinatie van zijn zoektocht naar nieuwe vormen, tijdpassering rondom de familieaangelegenheid en andere invloeden.

Wat begon op een servetje in een restaurant groeide al snel tot werken op een speciaal soort Indiaas papier. Een vezelrijke papiersoort waarin rijst en katoen is verwerkt, dat linnenachtig aanvoelt en volledig natuurlijk is. Door het natuurlijke karakter van het papier zijn de tekeningen niet exact even groot. De Mackiani tekeningen/schilderijen zijn een mengeling van technieken en gebruikt materiaal (potlood, stift, acrylverf en waterverf)

Eén alinea uit het voorwoord van Freddy Schaap:

Ik weet het nog goed. Theo kwam bij mij op kantoor, het zonnetje scheen en hij kwam, als zo vaak, net iets vlotter dan de rest de trap oplopen. Onder z’n arm had hij die leren map ‘straight from the sixties’. Om de gedwongen Holland-periode door te komen had hij vijf tekeningetjes gemaakt. Hij vroeg, enigszins onzeker, of ik het wat vond? Ik was direct enthousiast. Het werk leek veel vrijer dan het werk dat ik gewend was. Ik zei: ‘Ik wil er zo wel 100 hebben’.

Een impressie van Mackiani:

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 15 september 2012 door in de categorie 2012, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Comments are closed.