Lewis Hine

Er zijn vele geweldige fotografen geweest die de vorige eeuw hebben vastgelegd. Mijn twee favorieten zijn Yoursuf Karsh en  Lewis Hine. De eerste om zijn prachtige portretten en de tweede om zijn soms spectaculaire werk- en straatopnamen. Natuurlijk heb ik meer fotografen waarvan ik het werk graag zie. Mogelijk komt mijn voorkeur voor genoemde twee doordat ze mijn eerste echte kennismaking waren met fotografie.

Het portet dat Karsh maakte van Brigit Bardot hing lang uitvergroot in mijn slaapkamertje, naast de stereotype foto’s in jongens slaapkamertjes. Van foto’s van Lewis Hine had ik een collage gemaakt op de deur. Spectaculaire foto’s, bijvoorbeeld van de man die een sigaret rookt zittend op een staalconstructie bij de bouw van de Empire State building en van de man op een kabelrol. Het rijtje mannen schaftend op een staalbalk zag ik al eens als ‘dummy’ in een wissellijst bij Ikea. Velen denken dat het een foto van Hine is, maar het is de beroemdste foto van Charles Clyde Ebbets.

In het Fotomuseum in Rotterdam is tot 6 januari 2013 een overzichtstentoonstelling te zien van werk van Lewis Hine. Het is de eerste grote tentoonstelling over Hine in Nederland. De tentoonstelling toont ruim 200 vintage foto’s en documenten afkomstig uit de collectie van het George Eastman House. Vintage is overigens in tegenstelling tot wat vele beweren geen effectje dat je tegenwoordig maakt met Photoshop, maar een afdruk die door de fotograaf zelf van het originele negatief is gemaakt.
De beroemde foto van de migrantenmoeder zal niet op de tentoonstelling te zien zijn. Door verwarring is het in aankondigingen toegeschreven aan Lewis Hine, maar het is gemaakt door fotografe Dorothea Lange

Een prachtige reportage die wel door Hine is gemaakt is de katoenfabriek. En foto’s voor Hine’s boek ‘Man at work’ uit 1932, inspireerde Charlie Chaplin waarschijnlijk voor zijn film ‘Modern Times in 1936.

Het werk van Lewis Hine hangt nu als kunst aan de muur, maar hij was een documentaire fotograaf die eenvoudig het leven op een bijzondere manier vastlegde. Pas na zijn dood werd zijn werk echt ontdekt en gewaardeerd. Hij stierf dan ook arm na een mislukte operatie op 66-jarige leeftijd.

De beroemde foto. Van Lewis Hine of van Charles C. Ebbets?

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 18 september 2012 door in de categorie 2012, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Comments are closed.