Bonenkruid van Verstegen

bonenkruid van VerstegenIk had bonenkruid nodig voor een recept. Bij de supermarkt kocht ik bonenkruid van Verstegen. Ik vroeg me naar huis lopend af hoe ze deze verpakking noemen. Het is geen potje.

Je zou het bijna een platgeslagen kokertje kunnen noemen. Maar goed, het houdt de gedroogde blaadjes van Satureja droog.

Bonenkruid van Verstegen

De inhoud van dit plastic ‘doosje’ van Verstegen is bij bonenkruid 7,5 gram. In dezelfde verpakking wordt ook rozemarijn verkocht, waar dan 15 gram van wordt geleverd. Vrijwel alle kruiden in deze verpakking kosten € 1,29 per stuk.

Herbes de Provence

Thuisgekomen open ik het ‘doosje’. Hé, die lucht komt me bekend voor. Dat lijkt op mijn favoriete kruidenmix ‘herbes de provence’. De mix die ik lange tijd ‘herfst in de provincie’ bleef noemen, terwijl ik al lang wist dat het ‘kruiden uit de Provence’ betekent. In Nederland wordt het ook verpakt als Provencaalse kruiden.

Ik had nog een plastic pot staan, van mijn laatste bezoek aan Frankrijk een jaar geleden (ja,ja er gaat niets boven vers). Ik pakte mijn Provencaalse pot erbij en jawel hoor, niet van elkaar te onderscheiden qua geur.

Gedroogde blaadjs

Ook de gedroogde blaadjes lijken trouwens op elkaar. Straks nog maar even een test met een blinddoek doen met mijn vrouwelijke bezoek; vrouwen hebben een betere reuk dan mannen heb ik wel eens gelezen. Alleen schommelt hun reukzin wat meer afhankelijk van hun maandelijkse hormonale staat (met andere woorden, als ze ongesteld zijn is hun reukzin beter).

Ingrediënten

Op mijn pot Provencaalse kruiden staat dat het bestaat uit: romarin (rozemarijn dus), basilic (basilicum), thym en sarriette. Sariette betekent Bonenkruid. De basis van provencaalse kruiden bestaat overigens niet uit de vier genoemde kruiden, maar uit rozemarijn,  marjolein, tijm en bonenkruid. Sommige producenten voegen daar andere kruiden aan toe, zoals oregano, basilicum, laurier en dergelijke.

Mijn huidige pot is van Apiha Festifruits, eerder kocht ik de kruiden van Ducros. Dat Festifruit de marjolein heeft vervangen door basilicum is wellicht een teken dat het merk inferieur is. Maar ach, bij gedroogde kruiden zijn basilicum en oregano (wilde marjolein) mijn favorieten, dus de vervanging vergeef ik ze.

Verstegen’s bonenkruid

alternatief bonenkruid - Herbes de ProvenceMaar nu terug naar het Bonenkruid van Verstegen. Het ruikt hetzelfde als mijn Provencaalse kruiden. Maar het prijsverschil is enorm.

Zoals gezegd kostte het doosje € 1,29 voor 7,5 gram. Voor de provencaalse kruiden van Festifruits betaalde ik € 2,80 voor een pot van 250 gram. Eerder kocht ik zo’n bus met groen deksel van Ducros voor ongeveer € 3,50 bij een inhoud van 120 gram.

Het is een leuk gegeven om even met de getallen te spelen. 7,5 gram gaat 33,33 keer in 250 gram, met andere woorden een pot met 250 gram bonenkruid van Verstegen zou 33 keer € 1,29 = € 42,57 kosten. Of in vergelijking met Ducros’ groene bus 16 (120/7,5) * € 1,29 = € 20,64

Prijsverschil

Maar bonenkruid (heel) als zelfstandig kruid mag je natuurlijk niet vergelijken met de Provencaalse kruidenmix waar het deel van uitmaakt. Verwonderd over het grote prijsverschil ga ik toch op zoek. Over de samenstelling van de Provencaalse kruiden van Festifruits staat niets op de verpakking.

De verhoudingen liggen officieel ook niet vast, maar bij de meeste deskundigen ligt die op 4 : 4: 4 : 2 (resp. marjolein, tijm bonenkruid en rozemarijn). Dat betekent dat 28% van de provencaalse kruiden uit bonenkruid bestaat.

Maar ook daar kan ik niet mee rekenen, want wellicht is bonenkruid veel duurder dan bijvoorbeeld tijm. Eenvoudig 28% van de prijs of het gewicht nemen heeft dus geen zin, hoewel ik er vanuit ga dat het gewicht van de gedroogde kruiden niet verschilt.

Inkoop en verkoop

Stel dat de inkoopprijzen van de kruiden ook niet verschillen, dan zou het deel bonenkruid in de Provencaalse kruiden van Festifruits 28% van € 2,80 = € 0,78 kosten en een gewicht hebben van 70 gram.

Als de aannames juist zijn, dan zou het bonenkruid van Verstegen ruim 15 keer duurder zijn dan het bonenkruid in Festifruits, volgens de berekening ((70 gram / 7,5 gram) x 1,29) / 0,78

Eenzelfde vergelijking met de 120 grams bus van € 3,50 van Ducros betekent dat de bus 33,6 gram (28%) bonenkruid bevat die € 0,98 kost. Dat is bijna 6 keer voordeliger dan Verstegen.

Verkeerde aannames

Maar de aannames kloppen niet, want eenzelfde verpakking rozemarijn bevat, zoals gezegd, 15 gram voor dezelfde prijs als 7,5 gram bonenkruid. En Tijm in zo’n doosje van € 1,29 bevat 8 gram, terwijl eenzelfde doosje marjolein ook 8 gram bevat.

Met deze kennis over de gewichten zou ik een nieuwe berekening kunnen maken. We nemen dan 4 doosjes van tijm, marjolein en bonenkruid (van elk dus circa 30 gram) en 1 doosje rozemarijn van 15 gram om tot de bovengenoemde verhouding 4 : 4 : 4 : 2 te komen. De dertien doosjes kosten samen € 16,77 en wegen 105 gram. De daarmee zelfgemaakte Provencaalse kruiden is daarmee 5,5 keer duurder dan de bus van Ducros.

Mijn gerecht is klaar. Als het in de smaak valt neem ik in het vervolg de kruidenmix. Niet alleen vanwege de prijs. Maar ook door het verschil in smaak tussen het losse bonenkruid en de bus Provencaalse kruiden.

Blinddoektest

Oh, je wilt weten of de vriendin de blinddoektest nog heeft gedaan. Nee. Door de bonenberekening, of door haar verschijning, was ik in de bonen. Bedwelmd zoals F.A. Stoet het beschrijft in zijn spreekwoordenboek van 1923:

308. In de boonen zijn,

d.w.z. in de war zijn, het spoor bijster zijn, het mis hebben, zich vergissen, in ’t algemeen: verward denken of handelen. De verklaring dezer zegswijze moet gezocht worden in het bij oudere en jongere schrijvers vermelde getuigenis, dat de in het voorjaar bloeiende bloemen der groote of roomsche boonen eene bedwelmende uitwerking op den mensch hebben…

zie verder de pdf van de pagina uit het boek van F.A. Stoet en de berichten ‘woekerrente‘ en ‘dag van de week‘.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 26 september 2012 door in de categorie 2012, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Comments are closed.