Uit de lucht gevallen

De Franse kunstenaar Jean-Francois Fourtou (9164) heeft iets met zijn kindertijd. Ik zag eerder installaties van hem in Parijs, waar diverse galleries werk van hem toonden. In een aankondiging van het festival Fantastic 2012 in Lille/Rijssel kwam ik zijn naam weer tegen. Dit driejaarlijkse festival, dit jaar voor de derde keer, toont het werk ‘Tombée du Ciel’ (uit de lucht gevallen) van Fourtou.

Bij ‘uit de lucht gevallen’ heeft Fourtou, geïnspireerd door zijn ouderlijk huis, letterlijk een architectonische draai gegeven aan een ontwerp. Het is een experiment met de waarneming van de toeschouwer. Het moet hen een desoriënteerde ervaring geven. Door een raam op de tweede verdieping kun je naar binnen klimmen en bevinden de bezoekers zich in een gedraaid gedraaide huishoudelijke omgeving. De toiletten op het plafond en de kroonluchters op de grond.

De foto’s zeggen meer dan woorden, maar niet gaat boven een eigen ervaring. Voor sommige is het een tafereel uit Alice in Wonderland of de Wizard of Oz. Anderen denken aan de recente film Inception . De eerste versie van ‘uit de lucht gevallen’ staat in Marokko, waar Fourtou een huis heeft. De tot nu toe laatste is dus te zien in Lille/Rijssel vanaf vandaag tot 13 januari 2013.

 

 

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 6 oktober 2012 door in de categorie 2012, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Comments are closed.