ePub ervaring met een mailing naar relaties

Vorige week had ik een bijzondere epub ervaring. Ter inleiding ga ik eerst terug naar een lunch met Ruud Kluivers. We zaten op een terras vlak bij de Rijnsburgstraat in Amsterdam waar VNU Business Publication kantoor hield. Ruud was toen hoofdredacteur van computerblad PCM. Hij wist als geen ander in Nederland wat er allemaal speelde in de wereld van computers. En hij was een enthousiast verkondiger van het woord… INTERNET.

epub ervaring en Amazon

Amazon start store in Nederland

Amazon was net gestart en gebruikte al een paar van de mogelijkheden die Ruud benoemde. Het verwijzen naar andere titels over hetzelfde onderwerp. Ze verwezen ook al naar boeken waar andere kopers van een betreffend boek in geïnteresseerd waren. Je kon als koper ‘reviews’ geven. Ook was Amazon voorzichtig begonnen met ‘cookies’ waardoor je direct jouw voorkeur te zien kreeg wanneer je naar hun site ging.

Belevingswereld

Maar de mogelijkheden waren oneindig veel groter en Ruud somde er verschillende op. Op het moment dat hij weer eens doorschoot in zijn enthousiasme maakte ik een wijds armgebaar over het terras. Ik vroeg hem ‘hoeveel mensen hier hebben internet?’. Het was natuurlijk een retorische vraag want we zouden ze niet gaan tellen. Maar het zullen er niet veel zijn geweest.

Het had een voorbeeld kunnen zijn bij het bericht over marketingonzin. Want het is een fenomeen waar we ons allemaal schuldig aan maken. Bij marketeers is het vaak pijnlijk en soms met grote gevolgen. Het fenomeen te denken dat jouw belevingswereld een spiegel is van de werkelijkheid. De groenteboer die denkt dat iedereen zijn verstand van groenten heeft. Hij begint met je te praten over kiemen, besjes en kool alsof jij een kennisgenoot van hem bent. Of nog beter, de jongen van Dynabyte die met je praat in 14A, 16G en XYZ woorden. Die verwijzen dan naar de bij jou veronderstelde kennis van typenummers en computertermen.

Kleine mailing en epub ervaring

Ok, de epub ervaring. Ik moest aan het voorval met Ruud denken nadat ik vorige week 25 mensen een mail stuurde over het ebook ‘Mijmeringen’. Ik heb nu vier jaar een ereader. Voor die tijd las ik al ebooks op mijn computer in pdf of epub. De afgelopen anderhalf jaar is het aanbod van ebooks in epub-formaat enorm gegroeid. En elke uitgever brengt zijn boeken nu zowel in print als in digitale vorm op de markt. Halverwege dit jaar haalde bij Amazon de verkoop van ebooks de geprinte boeken in; voor elke 100 papieren boeken die ze verkopen gaan er 114 ebooks de deur uit.

Ik verwonderde me er daardoor over dat ik van de 25 mails er 12 terugkreeg met mededelingen als ‘kan het niet openen’, ‘kan het niet lezen’, ‘krijg allemaal rare tekentjes’, ‘kan het zip-bestand niet unzippen’ en dergelijke. Ik realiseer me dat van de overige 13 ontvangers er enkelen niet hebben gereageerd, die tegen de zelfde soort problemen aanliepen. De mensen aan wie ik het bericht stuurde waren zeker geen digibeten; je zou ze een goede doorsnede van het schone handenmilieu kunnen noemen. Geen vuilnismannen, boeren en andere beroepen waarvan je, vanuit enig vooroordeel, zou kunnen verwachten dat ze weinig ervaring met computers hebben.

Ebook versturen met een autoresponder

Onder andere om meer inzicht te krijgen in de kennis van epub ervaring van anderen, besloot ik een grotere groep te mailen. Daarvoor stelde ik een autoresponder programma in (er zijn vast mensen die niet weten wat dat is). Daarin importeerde ik enkele mailinglijsten met oude en recente relaties. Ik liep afgelopen zondag de hele lijst door om enkele namen te verwijderen, met name van buitenlandse relaties. Ook moest ik Outlookfouten corrigeren. Maar uiteindelijk had ik een lijst met 1872 adressen.

Vanzelfsprekend stelde ik direct enkele functies in die niets te maken hadden met het versturen van het bericht over de ebook ‘Mijmeringen’. Zoals een opt-out, de mogelijkheid voor ontvangers om aan te geven dat ze geen berichten meer willen ontvangen. Het is altijd goed om te weten wie je welgezind zijn, toch. Maar ik interpreteer het als ‘dat ze geen onderdeel willen zijn en geen berichten willen ontvangen van een geautomatiseerde, onpersoonlijke maillijst’.

Ook stelde ik in wat er met mailadressen moet gebeuren die ‘bouncen’, dat betekent dat ze om wat voor reden dan ook niet aankomen. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer iemand niet meer bij een bepaald bedrijf werkt of een ander emailadres heeft genomen . Van twee adressen in stadsdeel Westerpark kwam bijvoorbeeld het bericht terug dat enkele stadsdelen zijn samengevoegd tot stadsdeel West. Daarmee vervielen alle mailadressen *@westerpark.nl

Ziggo thuis

Het autoresponder programma begon zondagavond de 1872 mailadressen te versturen, thuis. Omdat ik daar op een particuliere aansluiting van Ziggo zit, moest ik een verzendinterval instellen. Ziggo en andere providers stellen een limiet aan het aantal mails dat je per dag  mag versturen. Bij te veel mails gaan ze er vanuit dat je aan het spammen bent en dan wordt je op een zwarte lijst gezet.

Sommige providers maken daarbij een onderscheid in de snelheid van opvolging. Als je bijvoorbeeld steeds 20 mails verstuurd en dan 10 minuten wacht voor de volgende 20, dan kun je er dagelijks wat meer versturen. Bij Ziggo ligt het maximum bij ongeveer 600 mails per dag.

Ik had het programma ook ingesteld op het doen van vier hernieuwde pogingen wanneer een mail onbestelbaar bleek. Soms ligt dat namelijk niet aan een verkeerd adres, maar aan iets technisch of gewoon een soort ‘in gesprek’. Omdat ook deze nieuwe pogingen als gewone mail wordt geteld, stelde ik de eerste zending in op 500.

De rest met XS4all

De overige mail verstuurde ik maandag vanaf kantoor via XS4all. Daar kwamen ook de eerste berichten binnen van gebouncde mail, uitschrijvingen (geen bericht meer willen ontvangen) en reacties die uiteenliepen van leuk’, ga ik lezen’ tot ‘kan niet openen’ etc. Daarmee is het cirkeltje van dit bericht weer rond. Want naast meerdere goede ervaringen en reactie, bleken er nogal wat ontvangers te zijn die niet weten hoe ze met een epub (of downloaden in het algemeen) om moeten gaan. Tot zover mijn epub ervaring met de mailing naar relaties

Ik zal de gegevens verzamelen, de mailverzending en -verwerking loopt nog, en er donderdag op terugkomen.

is vervolgd

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 16 oktober 2012 door in de categorie 2012, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Comments are closed.