Insecten, heel veel en heel oud

insecten-eentje-danInsecten behoren tot de klasse van de geleedpotigen (Arthropoda). Met bijna een miljoen beschreven soorten is het verreweg de grootste groep dieren. Alle andere groepen dieren bij elkaar zijn nog niet zo soortenrijk als de insecten. Geschat wordt dat er vele honderdduizenden tot enkele miljoenen soorten nog niet zijn ontdekt.

Insecten

Insecten leven op het land en in zoet water. Slechts enkele soorten leven in zee, maar hier nemen de kreeftachtigen de plaats van hen vrijwel volledig in. Sommige spelen een directe rol in het leven van de mens, zoals bij het overbrengen van ziekten, het verzamelen van honing, of door het opeten van de oogst. Maar ook door de bestuiving van voedingsgewassen. De wetenschap die zich met de bestudering van insecten bezighoudt is de entomologie.

Geleedpotig

Een insect is eenvoudig van andere geleedpotigen te onderscheiden door de vrij specifieke lichaamskenmerken. Er zijn zowel nuttige diertjes, die op grote schaal worden gekweekt, als schadelijke soorten die als plaag worden beschouwd.

Een aantal soorten wordt gegeten of gebruikt voor de voedselbereiding. Ze kunnen met elkaar communiceren door geurstoffen of door een bepaald gedrag te vertonen. De voortplanting en ontwikkeling kent door het enorme aantal soorten een zeer breed scala aan uiteenlopende variaties, evenals verschillende methoden van camouflage of verdediging.

Onstaansgeschiedenis

Hoe de insect precies is ontstaan is niet geheel duidelijk, zelfs de groep waaruit ze ontstaan zijn is niet precies bekend. We weten dat de oudste insecten ongeveer 350 miljoen jaar geleden leefden uit fragmenten uit het Devoon.

Omdat deze soorten echter al zeer gespecialiseerde dieren waren, is de insect waarschijnlijk nog ouder. Veel van hen worden gevonden in barnsteen, versteend hars van naaldbomen waarin een exemplaar goed geconserveerd blijft.

Vliegen en vleugels

Een nog groter raadsel is de vraag vanaf wanneer insecten konden vliegen, en hoe de vleugels zijn ontstaan. Alle gevonden fossiele vliegende insecten waren waarschijnlijk al behendige vliegers. En er zijn nog geen vondsten gedaan van tussenvormen van lichaamsdelen en vleugels.

Bovenstaande is overgenomen uit de Wikipedia over insecten, daar kun je verder lezen. Het ging mij om het beestje rechtsboven. Heb je de neiging kunnen onderdrukken het van je beeldscherm af te vegen. Ik niet toen ik het zag bij het bezoeken van een forum. Ik vind hem heel leuk.

Zie ook het bericht ‘VN wil insecten eten’

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 21 oktober 2012 door in de categorie 2012, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Comments are closed.