wodka met wasabi

Wodka met wasabi en een verrassing

Vier weken geleden vertelde ik een vriend dat ik wodka met wasabi had gedronken. Het was de eerste keer dat ik wodka dronk met een smaak. Bij gewone wodka lijkt het net of je pure alcohol drinkt. Daarom dronk ik wellicht pas vier keer eerder in mijn leven wodka. Er moet aan alcohol iets te ontdekken zijn, vind ik, tenzij ik een biertje drink voor de dorst.

Het mooiste is natuurlijk als er smaken in te ontdekken zijn. Zoals bij Franse wijn; een beetje hout van het vat, kaneel, vanille of fruit. Bij wodka is dat nauwelijks mogelijk, dacht ik. Het wordt immers gestookt uit aardappel en gerst en het destillaat is 95% alcohol. Dat alcoholpercentage wordt met water teruggebracht tot 35-70%. De meeste wodka’s bestaan slechts uit alcohol en water.

Wodka met wasabi

wodka met wasabi staat er vast tussen

Wodka, keuze genoeg…

Maar de wodka met wasabi die ik dronk maakte een andere indruk. Het was een zachte wodka met een lichte smaak die het idee van pure alcohol weghaalde. De vriend keek me aan, maar in zijn overdenking zag hij me niet. Hij mompelde ‘ja’ en verliet de kamer.

Even later kwam hij terug met een fles in zijn hand. Ik zag het woordje Vodka. ‘Probeer deze maar eens’, zei hij terwijl hij een glaasje inschonk.

Wodka

Inderdaad smaakte deze wodka nog weer beter. Er waren zelfs ingrediënten te onderscheiden. Het leek ook of het zuiverder was, doordat het vloeibaar was als water. Maar toch ook zacht, wat ik ervaarde als toch weer wat stroperig.

Hij vertelde dat de wodka zeven keer was gedestilleerd, waarbij per keer verschillende ingrediënten waren gebruikt. Dus in plaats van de genoemde aardappels ook andere producten. En vijf keer gefilterd, waardoor het destillaat zuiverder en zachter werd.

Bij het derde glaasje vertelde hij dat deze wodka wel wat duurder was, een prijs noemde hij niet, maar dat ik het waard was. Ik begreep uit zijn opmerking dat het zijn overdenking was geweest, vlak voor hij de fles ging halen. Nadat we allebei nog twee glaasjes hadden gedronken was de fles leeg en ik een ervaring rijker.

Niet mijn drank

Thuis wist ik dat wodka nog steeds niet mijn drank is. Maar ik ben wel even wat gaan bijlezen over de achtergrond van wodka. Leuk om te weten dat het niet per se Russisch is, wat ongetwijfeld veel mensen denken. Het wordt in verschillende landen gemaakt en elk land heeft zijn eigen tradities. Bijzonder dat het wereldwijd de meest gedronken gedestilleerde drank is. In Nederland komt het met 2,4 miljoen liter per jaar echter nog ver achter jenever (12,4 miljoen liter) en whiskey (9,3 miljoen liter).

En ik las een bericht over de introductie van een nieuwe wodka. Daarbij stond ook de bijzondere mix van wodka met wasabi. Het bleek ontwikkeld door Poolse wetenschappers voor het wodka-merk Oddka. Naast de wodka met wasabi, de groene mierikswortel van een Japanse sushi-kruiderij, maken zij ook wodka met vers gesneden gras en nog vier smaken.

Van de wodka met wasabi zeiden ze dat deze was geïnspireerd op de Japanse ninja’s; de wodka met wasabi sluipt als een ninja naderbij en doet een aanslag op je nietsvermoedende smaakpapillen.

Wodka met popcorn of appeltaart

wodka met wasabi

Jean Reno eet pure wasabi in de film ‘Wasabi’, heerlijk en goed voor je ogen…

De andere smaken zijn ‘zoutige caramel popcorn’, ‘electricity’ en ‘appeltaart’. Op de website van Oddka staan suggesties voor cocktails met de nieuwe wodka’s. Japanse tuin lijkt me een aantrekkelijke.

Naast de wodka met wasabi bestaat die cocktail uit gembersap, lychee-likeur, vlierbloesemsiroop, basissiroop (suikerwater) én een klont wasabi. Als ik die nog eens maak dan drink ik hem tijdens het herbekijken van Wasabi, die prachtige actiethriller met Jean Reno.

Zie ook mijn bericht over Wasabi, de echte en onechte.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 1 november 2012 door in de categorie 2012, Algemeen, Eten & Drinken

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Comments are closed.