Zelfmoord bij Belastingdienst

De onderwerpen vliegen me de laatste tijd om de oren. Ik zou makkelijk meerdere berichten per dag kunnen schrijven. Maar ik houd het beperkt tot ‘s ochtends maximaal een half uur rondom 8 uur. Toch blijven er daardoor veel onderwerpen liggen, die me verbazen, verwonderen of waarvan ik schrik, en waarbij ik altijd denk… ‘dat zouden meer mensen moeten weten (als is het maar om terugkoppeling te krijgen over het waarheidsgehalte). Neem bijvoorbeeld ‘zelfmoord bij belastingdienst’.

Zelfmoord bij Belastingdienst

Iemand vertelde me vorige week dat er gemiddeld 14 mensen per jaar zelfmoord plegen in een gebouw van de belastingdienst. Dus op de toilet, een gang of andere plek in één van de dertien kantoren. Dat staat nog los van de mensen die na een bezoek bij of van de belastingdienst zelfmoord plegen. Volgens degene die het me vertelde gebeurt het veel vaker dan we denken, maar komt het niet naar buiten.

In Amerika wordt zelfs belasting geheven op hulp-bij-zelfmoord-kits

Belastingschuld legt, volgens dezelfde man, een veel grotere druk op mensen dan welke andere schuld ook. Mijn ervaring is dat je met de belastingdienst in alle redelijkheid kunt werken, maar ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die het te bont hebben gemaakt. Waarschijnlijk ligt er dan een druk op hun schouders die verder gaat dan alleen een probleem met de belastingdienst.

Toen ik bovenstaand ter sprake bracht tijdens een ‘koffie-break’ vertelde enkele aanwezigen dat de combinatie zakelijk financieeel probleem en hoe je het thuisfront informeert van essentieel belang is. Het blijkt dat veel mannen hun vrouw maar half informeren. Na de vraag van haar ‘schat, is er iets’ krijgt ze een beetje te horen. Helaas hebben vrouwen dan de neiging het verdere verhaal zelf in te vullen, en als het over geld gaat vaak vanuit negatieve emotie. Gevolg is dat de spanning thuis oploopt, waarmee er extra druk komt op de schouders van de man.

Ook was er iemand die de retorische vraag stelde ‘denk je dat bij zelfmoord of de schijnbaar natuurlijke dood van iemand, de vraag wordt gesteld of de oorzaak daarvan een belastingschuld of aanverwant probleem is. Ik denk dat het wordt onderzocht, maar je krijgt het als krantenlezer nooit te weten’. In de discussie die daarop volgde werd gesuggereerd dat het heel goed mogelijk is dat de moord door en de zelfmoord van de vader in Schalkwijk met een belastingprobleem te maken heeft.

belasting op brandstof wordt telkens verhoogd….

Ik ben benieuwd of René Diekstra, psycholoog en Nederlands expert op het gebied van zelfdoding, wel eens onderzoek heeft gedaan naar de druk van financiële schuld in vergelijking met andere schulden en het gevolg daarbij voor zelfdoding. En de huiselijke component daarbij is wellicht ook interessant.

Een aantal jaren geleden had Catharine Keyl een programma op televisie ‘belasting, de stand van zaken’. Ik herinner me dat daar voorbeelden in waren van mensen die zelfmoord pleegden door de schulden en problemen met hun onderneming. Er was daarbij een vrouw van een eigenaar of directeur van een groot bedrijf, die expliciet beweerde dat haar man zelfmoord had gepleegd door een belastingschuld. Als ik me het goed herinner zelfs vlak na zijn bezoek aan de belastingdienst.

Bij zelfmoord door de druk van belastingschuld krijgt het woord ‘belasting’ wel een wrange lading of dubbele betekenis

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 7 november 2012 door in de categorie 2012, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code