- René van Maarsseveen - https://renevanmaarsseveen.nl -

Er ging een wereld voor me open

Een vriend mailde me bovenstaande deze foto met de opmerking dat zijn vrouw heerlijke soep maakt. Ik ken zijn vrouw. En ik moet toegeven dat ze er niet onaantrekkelijk uitziet. Ze kan ook redelijk koken. Geen hoogstaande gerechten, gewoon de regionale bereidingswijze.

Het enige bijzondere dat ik culinair bekeken van haar ken, stamt uit een periode dat ze enthousiast bezig was met het maken van leverpastei. Ze begon met een gewone paté, maar al snel experimenteerde ze rondom de recepten met zelfbedachte ingrediënten. Het duurde ongeveer een half jaar, daarna kwamen weer andere hobby’s.

Ik keek nog eens naar de foto en ik dacht nog eens aan zijn vrouw. Ik probeerde me haar voor de geest te halen. In mijn herinnering was ze vrij tenger. Een mooi gezicht, met kuiltjes in haar wangen zoals Ilse de Lange heeft. Ja, eigenlijk was ze een donkere Ilse de Lange, bedacht ik. En verder, maar toen ging de telefoon en liet ik de mail voor wat het was.

Ongeveer een kwartier later ging het piepje dat het bericht ‘you’ve got mail’ van het mailprogramma ondersteunt. Daar kwamen de vervolgfoto’s. Klik de links om ze te bekijken: foto 1foto 2 foto 3.

De soep die ze had gemaakt heet ‘opo-squash-soup’. Het is  een vietnamese soep, die in het Vietnamees ‘canh-bau-tom’ wordt genoemd. De gourd, oftwel kalebas, van de foto is één van de belangrijke bestanddelen. Er ging een wereld voor me open. Maar eerst het recept ,dit zijn de ingrediënten:

Er ging een wereld voor me open met de foto van de Vietnamese kalebas. Direct ben ik gaan zoeken wat een kalebas is. Het blijkt dat er een overvloed aan kalebassen is, in allerlei vormen. In Aziatische gebieden is er een hele cultuur rondom het bewerken van deze gewassen. Zoals in engelssprekende landen tijdens Halloween (allerheiligen) de pompoen tot gezicht wordt bewerkt (zie: google afbeeldingen).