- René van Maarsseveen - https://renevanmaarsseveen.nl -

John Appel en Indo Rock

Gisteren stond in het AD een bericht over de nieuwste film van John Appel. Het is een film over de aanslag van Breivik op de socialistische jongeren op het eiland Utøya. John werd als documentairemaker vooral bekend met de film over André Hazes, ‘Zij gelooft in mij’.

John Appel

Toen John nog op de filmacademie zat, maakte ik met Richard Vierbergen een paar films waarbij John het camerawerk deed. Ik kan me de autoritten nog goed herinneren die we gedrieën maakten, terugrijdend van een filmlocatie ergens in Nederland. Het was doorgaans een grote meligheid, waarbij de tranen van het lachen letterlijk over Johns wangen liepen.

Aan dat laatste, kenmerkende trekje van John, moest ik weer denken bij het lezen over zijn nieuwste film. Daarin zegt hij dat het verdriet bij het maken van deze film over de aanslag in Noorwegen hem regelmatig overmande. Het is beslist weer een bijzondere, en met liefde en betrokkenheid gemaakte documentaire.

Andy Tielman

Een jaar geleden, op 11 november, overleed Andy Tielman. Ik dacht toen direct aan de film ‘Indo Rock’ van Martin Lagestee. Ik verwachtte dat die film zou worden uitgezonden ter nagedachtenis aan de broertjes Tielman en Andy in het bijzonder. Maar dat gebeurde niet.

Wit over Zwart

Kort na het uitkomen van de film, die officieel ‘Rockin’ Ramona’ heet, sprak ik met Martin over het maken van een documentaire verfilming van het boek ‘Wit over Zwart’ van Jan Nederveen Pieterse, een boek over het beeld van Afrika en zwarten in de westerse populaire cultuur (download boek ‘Wit over Zwart‘ pdf 16 mB). Na een paar gesprekken leek een documentaire over het boek niet haalbaar. Maar tijdens het contact met Martin ontstond wel het idee ‘Geluidsdecor in openbare ruimte‘.

Bij het lezen over de nieuwe film van John Appel moet ik weer aan de film van Martin denken. Niet omdat er direct een associatie is, maar omdat ik direct weer aan de VHS-band ‘Indo Rock’  dacht die ik van Martin kreeg.

Ik wilde er hier iets mee doen op de eerste sterfdag van Andy Tielman. Het lag al in een la van een bureau en twee weken geleden, bij de verhuizing van het fotoarchief Deuxieme/Polyvisie, had ik het apart gehouden en in een verzameldoos gedaan. Maar hoe ik ook zocht, of me probeerde te herinneren waar het zou kunnen liggen, ik kan de band (nog) niet vinden.

Op onderstaand filmpje van een optreden uit 1960 is de virtuositeit en het showmanschap van de broers te zien.