Kreeftje
Een paar weken geleden liep ik met een ‘cliënt’* rond de Maarsseveense Plassen in Maarsseveen. Een gesprek combinerend met het uitlaten van zijn hond. Ineens zagen we een kreeftje het pad op dribbelen. Snel liep ik dichterbij om een foto te maken met mijn telefoon. Het beestje bleek direct stokstijf staan en zette zich voor de foto in zijn meest flateuze houding. (zie hiernaast). Maar was het een kreeftje of een schorpioen? Lang stonden we er niet bij stil.
Vanochtend was er een mailtje van Donald, een relatie uit Chicago. Bij de mail had hij een foto van een kreeftje gevoegd, gemaakt van horloge onderdelen. Een kreeftje, dat een schorpioen bleek te zijn, evenals het kreeftje dat ons pad kruiste in Maarsseveen.
De schorpioen is gemaakt door Justin Gershenson-Gates, een juwelier in Chicago. Na een show, waaraan hij weken had gewerkt, begon hij ter ontspanning te experimenteren met de onderdelen van een oud horloge. ‘Ik haalde het horloge uit elkaar uit nieuwsgierigheid en wilde wat doen met die fraaie onderdelen die je normaal niet ziet’. Hij verzamelde meer oude horloges en kreeg ze ook van familie en vrienden. In het begin maakte hij spinnen en insecten, vanwege de lange ledematen, al snel werd het een kleine ‘gebeeldhouwde’ serie geleedpotigen en insecten.
‘De onderdelen van oude horloges zijn soms prachtig gegraveerd, zonde om daar niets mee te doen’. In het begin maakte hij vooral insecten voor familie. Ze vonden het leuk en stimuleerden hem de foto’s online te zetten. Daarmee kwam er belangstelling van anderen en groeide de serie. Nu maakt hij zijn kunstwerkjes voor een grote groep enthousiaste afnemers.
Als Justin eenmaal aan een nieuw beestje is begonnen werkt hij door tot het klaar is. Dat kan soms wel een hele dag duren. Daarbij worden de veren, tandwielen en andere onderdelen voorzichtig gedemonteerd en als nieuw kunstwerkje in elkaar gesoldeerd. Niets is gelijmd. Het maken van een schorpioen kost hem ruim 12 uur.
Natuurlijk heeft hij zijn voorkeuren. ‘Ik vind het leuk om een gloeilampje als romp voor een spin te gebruiken en het vandaaruit verder op te bouwen’, zegt hij. Nu hij ook oorbellen, manchetknopen en andere sieraden maakt van horloge onderdelen is zijn favoriete ontwerp een vogelvorm, gemaakt van de versnellingen van een uurwerk uit de 19e eeuw.
“Je hebt misschien het horloge van je opa en het is stuk, waardoor je het niet zult gebruiken. Maar waarom het niet hergebruiken en het horloge maken tot iets dat je op een andere manier kunt dragen. Zo kun je er nog elke dag mee pronken’. Een prachtig voorbeeld van cradle2cradle.
Meer foto’s staan op de site van Justin, a mechanical mind, op zijn facebook-pagina.
Vorige en volgende berichten
« Ouder: Surinaams bezoekNieuwer: Groei van heel veel zaken om ons heen »Een willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.