Hongerstiller

Vorige week vertelde een kennis me over Guaraná, het nootachtige zaadje van een Braziliaanse klimplant. Brazilianen gebruiken het als vervanging van coke. Tijdens de carnaval overleven mensen er op. Het werkt licht halucinerend, is een hongerstiller en is volkomen natuurlijk. Je krijgt er energie van door de vele cafeïne en het heeft nog veel meer voordelen.

Hij kon het weten, want hij woonde jarenlang in Brazilië. Het leukste was nog dat hij de klimplant in zijn tuin had staan. Maar hij had nooit de link gelegd tussen het nootje waarvan je kan halucineren en zijn klimplant. Hij had het nooit een probleem gevonden, maar wel een beetje vreemd, dat zijn tuinman hem steeds netjes vroeg of hij de nootjes mocht plukken.

Dat Guarana ook een hongerstiller is, was één van de eigenschappen van het nootje waarvan hij zelf in zijn Braziliaanse tijd ook veel gemak had gehad. Het had hem geholpen slank te blijven. Daar had hij nu veel meer moeite mee.

Nieuw innovatief product

Ik moest er aan denken toen ik gisteren een mail kreeg van een Amerikaanse relatie over wat leek de introductie van een nieuw product. Het nieuwe product is niet echt een hongerstiller, maar eigenlijk een innovatieve manier om ons te helpen stoppen met teveel eten. Het is ontwikkeld door Dr Alan Hirsch, een arts die al tientallen jaren onderzoek doet naar de invloed van geur en smaak op onze hersenfuncties.

De theorie van overgewicht

Maar eerst even de theorie. Overgewicht komt door te weinig bewegen en te veel eten. Maar als we dat weten, waarom eten we dan toch te veel? Het blijkt dat we er een beetje op zijn geprogrammeerd. Voedsel is eeuwenlang schaars geweest. Daarom aten we zo veel mogelijk, als er voedsel beschikbaar was. Dat gedrag hebben we behouden. En nu er overvloedig voedsel is, dat bovendien rijk is aan calorieën, krijgen we resultaten die we eigenlijk niet willen.

Geur- en smaakvermogen

Alan Hirsch ontdekte dat mensen die hun geur- en smaakvermogen kwijtraakten door ziekte of een ongeval enorm snel in gewicht toenamen. Dit zette hem aan het denken in een andere richting. Hij ging op zoek naar chemische verbindingen die invloed hebben op ons voedsel controlecentrum. Uiteindelijk vond hij een samenstelling die hij verwerkte in een hagelslagachtige vorm die hij ‘Tastants’ noemde. Daarna besteedde hij maanden aan het verder ontwikkelen en het testen van het nieuwe product.

De resultaten waren opmerkelijk. In een periode van zes maanden strooiden bijna 1500 mannen en vrouwen de geur- en smaakloze hagelslag op al hun eten. Allen verloren ongeveer 15% van hun lichaamsgewicht, wat neerkwam op gemiddeld 15 kilogram. Ze gebruikten alleen de hagelslag en geen dieet of andere aanpassing aan hun eetgewoonte.

De deelnemers aan de test zijn enthousiast over het product, dat als ‘Sensa‘ op de markt is gebracht. Ze vinden het prettig dat het smaakloos is, geurloos, vrij van stimulerende middelen, geen invloed heeft op de spijsvertering en geen bijwerkingen heeft. Volgens Alan Hirsch is de belangrijkste werking dat je minder eet van het voedsel dat je normaal eet. Wat dat betreft heeft het een effect als een hongerstiller, maar is de werking anders.

Aanleiding

Dat de relatie me het bericht stuurde was niet zozeer omdat hij vermoedde dat ik geïnteresseerd ben in een hongerstiller. Hij weet dat ik geïnteresseerd ben in het onderzoek van Alan  Hirsch. Dit is begonnen met Hirsch’ boek ‘What flavour is you personality’. Een voorbeeld illustreert de inhoud van dat boek. Een chef personeelszaken vraagt hem wat voor persoon hij voor een bepaalde functie moet nemen. Het antwoord van Hirsch is, ‘dat weet ik niet, maar let er op dat het geen kaaseter is’.

Meer informatie:

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 24 november 2012 door in de categorie 2012, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *