Klik hier om af te drukken.


Creatieven

Jaren geleden schreef ik met Rolf Resink [1] een plan voor een site rondom creativiteit. We legden twee domeinnamen vast ‘www.creatieven.nl’ [2] en ‘www.wortel4.nl’. Op creatieven begonnen we een verzameling creatieve denktechnieken, wat boekrecensies. Maar al snel hadden we het te druk met andere of onze eigen zaken en bloedde de activiteit dood. Bovendien was er iemand geïnteresseerd in een ander idee dat we hadden en waarvoor we de domeinnaam ‘www.checklisten.nl’ hadden vastgelegd. Het spreekt voor zich wat we daar mee wilden.

Ruim voor de gesprekken met Rolf verzamelde ik al creatieve denktechnieken, bizarre patenten, algemene informatie over octrooien/patenten, artikelen over creatief denken; kortom alles of in ieder geval veel over creativiteit. Oh ja, en natuurlijk boeken.

Ik ben eigenlijk vooral geïnteresseerd in de pragmatische kant van Creativiteit [3]. Het woord is, evenals ‘marketing’, gedevalueerd (zie woord devaluatie [4]). Natuurlijk lees ik over de wetenschappelijke kant van creativiteit, over hersenonderzoek, sociaalpsychologisch onderzoek en dergelijke.. Maar de ontwikkelingen op die gebieden en/of de berichtgeving erover gaan langzaam, zijn meer van hetzelfde of zijn onzin.

[5]

Mobiel biervat, patent nr WO9939598A1

Bij creativiteit richt ik me enkel op de pure definitie van ‘oorspronkelijke gedachte’. Tegenwoordig vallen voor velen ook activiteiten onder creativiteit die voor mij eerder onder ‘expressie’ vallen. Soms is het verschil subtiel, maar dat doet niets af aan het verschil. De persoon die het zoveelste schilderij maakt van een boerderij met wat koeien ervoor is expressief bezig, niet creatief. Als hij/zij de vlekken van de koeien zou schilderen als rode harten, dan zou je dat wellicht creatief kunnen noemen.

Ruim tien jaar is er al hosting gekoppeld aan de domeinnaam. Maar daar werd nooit iets mee gedaan. Enkele weken geleden ben ik begonnen iets te doen met de website www.creatieven.nl [2]. Nog heel pril, ongedwongen en zonder pretenties zet ik er af en toe een opmerkelijk product of patent op en wellicht een tekst.