Incident

Ik zal niet zeggen dat ik het had voorspeld. Velen in Nederland wisten het denk ik al. Wat? Dat de betrokkenen bestuurders weer dom en vanuit hun ivoren torens reageren. Wel oprecht. Maar wat koop je daar voor als het land in crisis is en structurele, pragmatische oplossingen nodig zijn. Waar het over gaat? In beginsel over het incident van de doodgetrapte grensrechter.

Anton Binnenmars, directeur Amateurvoetbal bij de KNVB, zat in De Wereld Draait Door. Hij vertelde dat de KNVB de afgelopen twee jaar een beleid heeft gehad dat gericht was op het verminderen van de excessen op en rond het voetbalveld. Dat bleek te werken volgens de KNVB… tot vrijdag. NEE, zeg ik, het werkt nog steeds.

Afgeleid door een incident

STOP, je door een incident van een pad te laten leiden. Bekijk het incident vanuit de achterliggende wereld, in dit geval het amateurvoetbal. Maar kijk daarna vooral naar de omliggende wereld. En zie dat dit incident niet per se met amateurvoetbal te maken heeft.

Die jongens waren al verrot. Ze hadden evengoed een oud vrouwtje in een bejaardenhuis kunnen aanranden. Dan zou de directeur van het bejaardenhuis roepen dat de overheid niets doet om de veiligheid van bejaardenhuizen te verbeteren. Of ze hadden een man bij Blokker kunnen molesteren en dan zou Blokker haar winkels beveiligen. Waarna de directeur van de Bond van Detailisten zijn klaagzang had gedaan.

Overheid kijkt ook niet verder

Als klap op de vuurpijl komt minister Opstelten met de mededeling dat dit meer is dan een incident. Even hoop je dat de man het licht heeft gezien. Maar dat blijkt valse hoop. Ook hij begint een verhaal over amateurvoetbal en weigert verder te kijken.

Ok, Wilders wel

Wilders kijkt wel verder. Maar vanuit een optiek die we eigenlijk niet willen. Hij benoemt dat het geen voetbalprobleem is, maar een Marokkanen-probleem.

Daarmee haalt hij het weg bij de uitingsvorm van het incident en geeft min of meer aan dat het ook een ander incident had kunnen zijn. Nu was het een grensrechter die in de ogen van de jongetjes partijdig was. Maar zoals gezegd had het ook, met een andere aanleiding, een geslagen oud vrouwtje kunnen zijn.

Intermezzo

Het wordt tijd dat culturele verschillen en de mogelijke problemen daaruit voortkomend worden onderkend. En dat het genoemd mag worden, zonder het direct in een racistische hoek te trekken. Er is een cultuurverschil, een andere achtergrond bij de diverse groepen in onze samenleving. Daar is niets mis mee. Maar we moeten dat gegeven wel serieus nemen.

Tien jaar geleden schreef ik in opdracht van een aantal huisartsen een verhaal over culturele verschillen tussen Nederlanders, Marokkanen en Turken. Door de verschillen te kennen en er rekening mee te houden verbeterde de omgang met hun patiënten. We hebben er toen ook over gesproken in mijn verhaal Surinamers en Antilianen mee te nemen. Omdat ook daar cultuurverschillen bestaan met onze cultuur, die in de omgang met Nederlandse huisartsen een rol kunnen spelen.

Het Marokkanen-probleem is, anders dan Wilders bedoelt, eenvoudig een cultuurverhaal. Vanuit datzelfde verhaal is ook te begrijpen waarom er juist veel positieve voorbeelden zijn. Van Marokkaanse Nederlanders die van aanpakken weten, alles doen om zich te ontplooien en hooguit vanwege het onbegrip van Nederlanders wellicht wat meer hun eigen cultuurgenoten opzoeken.

Incident

De doodgetrapte grensrechter is een incident dat een voorbeeld is, maar niet meer dan dat, van agressie bij het amateurvoetbal. Het is een incident dat een voorbeeld is, maar niet meer dan dat, van de negatieve kanten van de andere culturele achtergrond van Nederlandse jongeren met Marokkaanse genen.

Het is een incident dat een voorbeeld geeft van hoe overheid en belangenverenigingen altijd met voorspelbare reacties komen, aan symptoombestrijding doen en weigeren met echte oplossingen te komen.

Eigen belangen

Ze pakken het incident als motief om er hun eigen agenda’s op los te laten. Ze pakken het incident op vanuit de krantenkop, in dit geval ‘vrijwillige grensrechter in het amateurvoetbal doodgetrapt door puberjongetjes’ en doen verder niets. In ieder geval niet iets dat niet voorspelbaar is. Het wachten is dus op de zoveelste commissie en voor de hand liggende oplossingen voor, in dit geval, vermeende problemen bij het amateurvoetbal.

Aanvullende informatie

  • Artikel ‘Ethnisch-cultureel verschillende patiënten op het spreekuurt, maakt het wat uit? (uit: huisarts en wetenschap, pdf 80 kB)
  • Interview met Opstelten ‘hij ziet het niet als incident’ op youtube
  • zie ook het bericht ‘moraliteit‘ en/of ‘vertrapt‘.
Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 6 december 2012 door in de categorie 2012, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *