De crimineel en de PvdA

‘Gisteren een prachtige kraak gezet’, hoor ik de man met het zwarte, gebreide mutsje tegen de man tegenover hem zeggen. ‘Ik sloop naar binnen via de achterdeur. Op mijn tenen door de gang, langs de op een kier staande woonkamerdeur. De trap naar boven kraakte een beetje. Echt, de adrena-nogwat spoot door mijn lijf. Maar de bewoners zaten in de woonkamer en de televisie stond behoorlijk hard. Boven natuurlijk eerst gekeken naar de vluchtroutes en toen op weg naar de kluis.’

‘Oh joh’, reageert de man tegenover hem die opvalt door het pokdalige gezicht en de aardbeineus, ‘je wist al dat er een kluis was.’

‘Ja makkie. Robbie van Truus heeft die geplaatst. Ik had zelfs de code, mooier kon niet. Nou en die kluis lag helemaal vol. Ik ben met zweet op mijn rug twee keer die trap op gekropen. Vooral naar beneden was een kolereklus; die rottrap kraakte dat het een lust had onder het gewicht van mijn buit’.

‘Wah, doet me denken aan dat klusje dat ik vorige week deed. Zonder voorinformatie van derden, maar natuurlijk wel wat onderzoek, heb ik een kantoor in Zeist leeggehaald. Ik had een risicoanalyse gemaakt, zeg maar er een kosten-baten op losgelaten. Maar de slag was uiteindelijk veel groter dat ik had durven hopen. Ik had mijn kerstgratificatie direct binnen, haha’.

‘Nu we het er toch over hebben. Zullen we dit jaar samen nog een kraak zetten en ons dan even een half jaartje gedeisd houden?’

‘Goed plan, heb je al iets op het oog? Overigens steun jij dat criminaliteitsfonds nog. Doen hoor, ‘als goed burger’ haha’.

‘Wat was dat ook al weer.’

‘Nou, dat we, voor de show natuurlijk, een deel van ons geld in dat fonds storten dat onderzoek doet voor criminaliteitspreventie. Je komt dan met je naam als donateur op een lijstje. Da’s lachen natuurlijk, maar maakt je minder verdacht.’

‘Ja ja, dat was het. Goed idee. We zijn inderdaad goede burgers, haha. We maken 15% van de volgende kraak over naar dat fonds. Goh, het idee alleen al geeft me een goed gevoel. En ja, ik heb al een object op het oog. In tegenstelling tot de eerdere klussen die we samen deden zullen we die klus met vier man moeten doen, maar de opbrengst is enorm en het risico nihil’.

‘Ik verwachtte al dat je die richting op wilde. We moeten onze bakens weer even verleggen, hè’. Handig dat de politie hun targets aangeven, kunnen wij onze creativiteit loslaten op nieuwe doelen. En met die crisis zal er wel meer gekruimeld gaan worden door onze lowlife-collega’s, dus zoeken wij het maar weer eens hogerop. Wat wordt het, een ramkraak of een ’take the money and run’.

‘Kom morgen naar Van der Valk Breukelen. Ik moet nog even een paar telefoontjes doen en wat info inwinnen. Dan bespreken we morgen de details in mijn blauwe bestelbus op de parking daar en laat ik je weten wie ik als partners op het oog heb.

Aan bovenstaande gefantaseerde conversatie moest ik denken toen ik vanmorgen op de radio hoorde dat de PvdA (kamerlid Pierre Heijnen) een integriteitsrecherche wil instellen en de grote kop las in het AD dat de politie de criminaliteit, met name overvallen, onder controle heeft.

1. Integriteit en de PvdA

Als er ooit echt onafhankelijk onderzoek wordt gedaan naar de integriteitschending van bestuurders dan zal blijken dat die onder PvdA-ers het hoogst is. Ik kan dat natuurlijk niet in cijfers uitdrukken en ik heb ook geen harde bewijzen. Maar als ik alleen uitga van mijn eigen ervaring, de dingen die ik heb gezien en ervaren, dan schat ik dat onder PvdA-ers (eigenlijk links in het algemeen) 9 keer meer dubieuze activiteiten plaatsvinden bij mensen in machts- en overheidsfuncties dan bij rechts.

Die recherche mag van mij overigens verder gaan dan ministers, staatssecretarissen en topambtenaren. Juist in de lagen daarna, zeg maar bestuurders bij andere overheids- , semi-overheids- en vanuit overheid betaalde instellingen zie je een tzunami van integriteitsproblemen van met name linkse bestuurders.

Ik juich de integriteitsrecherche dus toe, maar zal het altijd grappig blijven vinden dat het voorstel daartoe van de PvdA kwam. Zie ‘zorg en werk

2. Aantal overvallen flink gedaald dankzij doelstellingen politie

Als er een grensrechter wordt doodgeslagen gaan we jagen op agressieve voetballertjes (en hun ouders). Terwijl dat in het geval van de grensrechter niet het echte probleem is. Op dezelfde manier kloppen politiebestuurders zich op de borst als er 30% minder overvallen zijn. Dat mag wanneer je oppervlakkig kijkt naar de maatregelen die zijn genomen en het behaalde resultaat. Wanneer er geen andere factoren een rol speelden bij de daling, zoals minder aangifte doen, is de daling van 2898 overvallen in 2009 naar 1756  inderdaad een mooie score van een actie.

Maar wat moet je met zo’n cijfer als de criminaliteit zich verlegt. Als er meer moorden worden gepleegd, meer ramkraken, meer winkeldiefstallen. Ik weet niet of dat zo is, misschien is het voorlopig allemaal wel gedaald. Ik weet ook niet hoe criminaliteiten worden onderscheiden en benoemd. Misschien vallen ramkraken wel onder overvallen.

Ik vind het in ieder geval onzin zo’n criminaliteitscijfer te isoleren en je dan op de borst te kloppen. Op de voorpagina van een krant lijkt het een uitnodiging aan criminelen. Zoals de bakker nu zijn kerstbrood extra onder de aandacht brengt, terwijl zijn andere brood even lekker is.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 18 december 2012 door in de categorie 2012, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *