Springplank naar gezond leven

Ron zocht een springplank naar gezond leven. Kort na zijn middelbare schoolexamen vertrok klassenmaatje Ronald naar Amerika. We hielden onregelmatig contact. Hij woonde altijd aan de kust. In het begin in New York, later bij Seattle en San Francisco. Maar inmiddels woont hij al ruim twintig jaar in Los Angeles County.

Toen ik hem voor het eerst opzocht was hij juist verhuisd van een appartement, naast de vrouw waarvoor Kevin Costner zijn echtgenote verliet, naar een appartement in Huntington Beach. Later woonde hij in Malibu, Long Beach en Belmont. Nu woont hij al bijna tien jaar in Santa Monica, de springplank naar gezond leven.

Sportleven

Ronald deed in zijn schooltijd veel aan sport. Niet meer dan ik overigens, maar hij was wel fanatieker met de dingen er omheen. We beoefenden dezelfde sporten, maar op verschillende verenigingen. Ik was lid van zwemvereniging DKR (De Kromme Rijn, later werd dat DKR/Zwemlust) en zwom wedstrijden en deed aan waterpolo. Hij zat op UZSC. Ik voetbalde bij Zwaluwen Vooruit, hij was lid van HMS (houd moedig stand) in Overvecht. Samen zaten we een blauwe maandag op judo bij Anton Geesink, in mijn herinnering ben ik daar maar een paar keer geweest.

Fanatieker

Ronald was dus fanatieker. Hij beoefende niet alleen een sport, maar las er alles over. Hoe hij moest trainen, wat hij moest eten, de mensen die winnaars waren geweest in de betreffende sport en zo meer. Hij was degene die me vertelde, nadat ik een Nederlands zwemrecord had, dat ik moest kiezen tussen zwemmen en voetbal omdat de spiergroepen die je daarvoor gebruikt tegengesteld zijn. Daar heb ik toen nog wel enige tijd over nagedacht en uiteindelijk voor voetbal gekozen omdat ik gezamenlijk, de teamsport, leuker vond dan de individuele sportbeoefening.

Leergierig

Meestal lagen we echter in een (kennis)clinch. Want ik was ook leer- en leesgierig, maar juist niet op sportgebied. Ik beoefende een sport en vond het leuk, of vooral gezellig, samen met vrienden naar sport te kijken. De gedetailleerde sportinformatie van Ronald irriteerde me en zorgde voor een ‘haat-liefde’ verhouding, die wellicht ook aan de basis ligt van het onregelmatige contact na onze schooltijd.

De laatste keer dat we wat langer contact hadden was een paar jaar geleden, toen we een mailwisseling hadden over rawfood. Dat was aan de westkust van Amerika al een aantal jaren populair en leek toen ook populair te worden in Nederland.

Touwtje springen

Vorige week mailde Ronald me over fitness en trainen. Het was een verlate mail als antwoord op een vraag die ik hem een half jaar geleden had gesteld. Ik was toen bezig met de berichten over touwtje springen en opdrukken.

Het antwoord van Ronald was uitgebreid en gaf weer eens aan dat Los Angeles niet voor niets door mij ‘springplank naar gezond leven’ wordt genoemd. Sporten is daar niet eenvoudig sporten. Sporten is gericht op het behouden en verbeteren van de gezondheid (en jeugd). Het is een wereld die omgeven is met individuele kennis, en toepassing daarvan, van voeding, lichaamsgebruik en dergelijke.

Springplank naar gezond leven

En iedereen is daar heel fanatiek in. Alleen de invulling verschilt per persoon. De één zweert bij voedingssupplementen, de ander bij biologische groente- en fruitrecepten en weer een ander bij cultdieet. En vrijwel iedereen doet op de een of andere manier aan fitness.

In het begin van zijn mail verhaalt Ronald over die verschillende manieren met allemaal hetzelfde doel. Vaak stonden Californiërs aan de basis van nieuwe gezondheidsmethoden of in ieder geval waren ze de early adopters . Vandaar dat ik het de springplank naar gezond leven ging noemen.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 21 december 2012 door in de categorie 2012, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *