99 Kerstadvertenties

Gisteren plaatste ik geïnspireerd door de Heineken kerstboom in Shanghai enkele Heineken creativiteiten. Dat zette me aan eens te kijken naar kerstadvertenties. Bedrijven spelen altijd in op evenementen. We kennen allemaal de Oranje activiteiten als Nederland met een sport meedoet aan een Europees of Wereldtoernooi. Ook incidentele gebeurtenissen roepen op tot creativiteit bij de diverse reclamebureaus. Actualiteit kan nu eenmaal verkoopverhogend werken.

Kerst, het jaarlijkse terugkomende ‘evenement’ van de Christelijke kerk, is ook goed voor verkoopbevordering. Kerst, het feest van gezelligheid en voor velen ook van ‘vreten en zuipen’. Kerstadvertenties geven  ons richting tussen de schappen. Maar het aantal voedingsadvertenties lijkt bij eerste inventarisatie tegen te vallen

De mooiste vind ik die waarin de diensten of producten van het bedrijf tot uiting komen en die getuigen van creativiteit. Die van Stihl (elektrische kettingzagen o.a.) bijvoorbeeld met het gat in de muur en uitzicht op een kerstboom in de tuin (39), of die van Amnesty International die goed voortborduurt op hun andere advertenties met vinkjes (31), de parkeergarage met Volkswagens (1) ook goed bedacht. De meeste kerstadvertenties zijn leuk.

Zeg niet dat er diensten en producten zijn die zich er niet voor lenen, want dat is slechts gebrek aan creativiteit. Duidelijk gebrek aan creativiteit hebben de pizzakoeriers; zij komen niet verder dan een stuk pizza af te beelden,  jammer. Helaas zijn er ook gewoon bedrijven die inspelen op het geven van cadeaus, zonder kerstmotieven op een leuk manier op te nemen in de boodschap. Ze komen niet verder dan het afbeelden van een boom.

Wel weer leuk natuurlijk de aardappel aan het takje. Onderdeel van een campagne, waarbij ook andere groenten werden afgebeeld. Ook andere advertenties behoren tot een campagne met meerdere advertenties. Ook dan heb ik er slechts één geplaatst

De kerstadvertenties van Coca-Cola zijn overbekend, die heb ik hier dus niet allemaal opgenomen.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 26 december 2012 door in de categorie 2012, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *