Eben Alexander - bijna doodervaring

Bijna-doodervaring van een neurochirurg

Een infectie met de E-colli bacterie tast de hersenen van een neurochirurg aan. Hij is zeven dagen in coma en zijn collega’s verklaren hem klinisch dood. Wanneer hij ontwaakt verhaalt hij over de prachtige wereld die hij heeft gezien toen hij balanceerde tussen leven en dood. Hij was altijd sceptisch, maar zijn bijna-doodervaring is voor hem het bewijs dat ‘de hemel’ bestaat.

Bewijs van de/een hemel

Hij schreef er het boek ‘Proof of Heaven’ over. Daarin beschrijft hij zijn ervaringen, bijvoorbeeld:

Ik steeg op, oneindig veel hoger dan de wolken. Glinsterende wezens zweefden langs de hemel, terwijl ze lichtgevende sporen achterlieten. Vogels? Engelen? Op die woorden kwam ik pas later, toen ik mijn herinneringen opschreef. Alles bestond op zich, maar was tegelijk deel van al het andere, zoals de gedetailleerde en verweven ontwerpen op Perzische tapijten.

en

Ze sprak tot me, zonder woorden. De boodschap waaide door me heen als de wind, en ik begreep direct dat hij waar was – op dezelfde manier als ik weet dat de werkelijkheid op aarde waar is.

Praktische kijken naar het onderwerp

In het verleden heb ik meerdere boeken gelezen over het onderwerp ‘ bijna-doodervaring ’ of waarin het onderwerp ter sprake kwam. Uiteindelijk kwam ik tot de conclusie dat je het praktisch moet benaderen, tenzij je een wetenschapper bent op het specifieke onderwerp.

Praktisch betekent voor mij dat ik er geen mening over heb. Ik heb de feiten opgeslagen en zie evenveel voor- als tegenargumenten. Maar zekerheid krijgen we pas na de dood, of niet… als dood echt dood is.

… en hoe zit het met God

Op dezelfde wijze beleef ik God. Voor de één is het een man op een wolk, voor de ander een energie, terwijl een derde persoon er weer een andere invulling aan geeft. Ik geloof in een hogere intelligentie. Iets, laten we het voor het gemak God noemen, dat een wereld kan maken waartoe wij als mens niet in staat zijn.

Als voorbeeld neem ik het oog, maar er zijn talrijke voorbeelden te geven. Ons oog is een fantastisch instrument. Maar de mens komt nu nog niet verder dan het maken van een glazen oog.

God als een intelligentie

Er is dus iets dat intelligenter is dan wij of, als het woord intelligent hier niet goed gekozen is, die in staat is dingen te creëren die wij niet kunnen maken. Het kan een man zijn op een wolk, een energie, een verzameling samenwerkende cellen. Het maakt niet uit.

Praktisch voor het dagelijks leven is het open staan voor de voor- en tegenargumenten, open staan voor informatie, maar het verder laten. Laten in de zin van ‘je er niet druk over maken, want niemand heeft het antwoord’. En je niet druk maken betekent vooral niet meegaan met of ingaan op de meningen van mensen die het antwoord zeggen te hebben.

De bijna-doodervaring

Ondertussen is Eben Alexander, de neurochirurg, om. Er is leven na de dood. De argumenten en beschrijvingen die hij gebruikt kenden we al. Door zijn vakgebied, zijn vader was overigens ook hersenchirurg, heeft hij ze met wat vakinhoudelijke argumenten kunnen aanvullen.

Maar er zijn nog steeds evenveel argumenten die zijn ideeën weerleggen. Met andere woorden, we zijn nog geen steek verder. Er is één ‘believer’ bijgekomen, maar wij kunnen gewoon praktisch blijven.

Eén tegenargument

Bij de berichten over Eben Alexander moet ik steeds denken aan iets wat ik lang geleden las. Een experiment. Nadat iemand met een luchtbalon te hoog was gestegen, raakte hij buiten bewustzijn. Bij terugkomst op aarde vertelde hij over wat hij toen meemaakte. Zijn belevenissen leken op alle verhalen over een bijna-doodervaring.

Daarna ging men de situatie nabouwen. En het bleek dat de hersenen, door het geleidelijk groeiende zuurstofgebrek, de beelden opriep die hij had beschreven.

Een gevalletje van de hersenen

De hersenen waarin ons denken, onze herinneringen, onze zintuiglijke waarnemingen worden vastgelegd. Ze zijn kwetsbaar. Slecht slapen, verkeerde voeding en zuurstofgebrek hebben allemaal invloed op de werking van onze hersenen. Evenals wellicht een infectie.

Verklaart het de belevenissen van Eben Alexander? Er zijn ook mensen die denken dat onze herinneringen en dergelijke in het energetisch lichaam rondom ons fysieke lichaam huizen en niet in de hersenen. Zoek het maar uit.

Zoals gezegd, evenveel voor- als tegenkennis. Ik houd het praktisch: ‘we zien wel … of niet’.

Meer informatie

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 27 december 2012 door in de categorie 2012, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *