Day of the Tentacle

Day of the Tentacle – prachtig computerspel

Gisteren zat ineens de melodie van Day of the Tentacle in mijn hoofd. Ik herkende het direct en zag vaag de beelden die er voor mij bij hoorden. Maar de melodie kwam niet zo maar in mijn hoofd. Ik had het de afgelopen weken twee keer eerder gehoord. Niet in mijn hoofd, maar in het echt. Een deel in een film, een ander deel in een stuk klassieke muziek. Ook toen zag ik de beelden. En het bracht een vreemde blijdschap over me.

Ik liet het er gisteren niet bij. Ik wist dat de beelden uit een pc video game kwamen die ik jaren geleden had gespeeld. En ik ging op zoek.

Commodore 64

Ooit was ik begonnen met een Commodore 64. Tot diep in de nacht zat ik met enkele vrienden het spelletje te spelen dat ons op dat moment in zijn greep had. Geleidelijk werden de mogelijkheden van de computers beter en de spelletjes mooier. Via het studentenprogramma van de RUG kocht ik mijn eerste PC, een XT-computer met 128kb werkgeheugen en een 10 Mb harddisk. Daaarna kwam er een AT en zo voort. De computers werden groter en de spelletjes beter.

Van de Arcade-spelletjes op de Commodore gingen we naar video-spelletjes. Daarbij waren de Quest-spelletjes, King’s Quest en Police Quest, mijn favorieten. Incidenteel waren er andere spelletjes

Day of the Tentacle

Maar toen kwam in 1993 The Day of the Tentacle. Het eerste computer spel, volgens mij, met een intro zoals bij een film. Wat niet verwondelijk was. Want het spel was gemaakt door LucasArts, het bedrijf van George Lucas.

The Day of the Tentacle, was een soort van remake van het spel dat ze in 1983 hadden uitgebracht als ‘Maniac Mansion’. Het spel was gebaseerd op B-films, compleet met een filmachtige verhaallijn waarin een ‘mad scientist’, een kwaadaardige mastermind snode plannen hadden en de taak van de speler van het spel de wereld te redden van ‘The Meteor’.

Inmiddels was de computertechniek verbeterd en vergroot, zowel geheugen als videomogelijkheden. Beelden konden sneller worden verwerkt en de resolutie was alweer wat hoger.

Monitoren en video

Van Amber-monochoom bij Commodore met een resolutie van 700 pixels, waren we naar de eerste kleurenschermen gegaan met een CGA-videokaart van 320 pixels verticale beeldlijnen. Maar bij het uitkomen in 1993 van de The Day of the Tentacle was ik net overgestapt van een VGA-monitor (640 x 480), naar een SVGA met een resolutie van 800 x 600 pixels. Ter vergelijking, een film op VHS had een resolutie van 576 verticale beeldlijnen.

Hoewel het een VGA-spel was, zag Day of the Tentacle er op mijn nieuwe monitor fantastisch uit. En het geluid was ook goed; Ik had een geavanceerde Soundblaster geluidskaart waarmee ik ook mijn syntesizer aanstuurde. Vele malen werd het intro-filmpje gedraaid.

Intro

In die intro zit dat melodietje dat gisterenavond ineens weer in mijn gedachten was. Het is de basismelodie. Er zijn mensen die beweren dat die van Edvard Grieg is. Maar volgens mij is het een samenraapsel van verschillende invloeden en daar zit inderdaad een stukje bij dat overeenkomst heeft met ‘Morning Mood’ uit de Peer Gynt van Grieg.

En de vreemde blijdschap? Het zal een engram zijn uit de jaren van onbezorgd, tijdloos en een toekomst vol mogelijkheden.

Het intro:

Meer informatie:

En een klassieke orkestuitvoering van de intromuziek, gearrangeerd door Michael Land, Clint Bajakian en Peter McConnell. Gespeeld door het FILMharmonic Orchestra Prague bij de opening van de Game Convention in 2007 te Leipzig, Duitsland.
klik op de luidspreker voor AAN/UIT

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 5 januari 2013 door in de categorie 2013, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *