Proefkonijnen in Lima – een bijzondere ervaring

Proefkonijnen in LimaProefkonijnen in Lima. Ik moest er gisterenavond weer aan denken. Jan belde, een vriend waarmee ik een aantal jaren geleden in Lima was. Hij vertelde dat er een programma op televisie was over een meisje uit Peru. Ze vertelde een verhaal over iets dat wij ook hadden meegemaakt. Maar dat velen hier niet wilden geloven.

Remigratie

Jan had jaren geleden contact gekregen in Nederland met Carmen, een vrouw uit Peru. Ze was ooit met een Nederlandse man hier naartoe gekomen. Een paar jaar na hun scheiding wilde ze met haar dochter terug naar Peru. Ze was inmiddels opgeleid tot fysiotherapeut en wilde in haar moederland een kliniek opzetten. Jan hielp haar met de remigratie.

Van de afscheidsbelofte snel een keer naar Peru te komen was niets gekomen. Tot Jan en ik voor een klant in contact wilden komen met twee farmaceutische bedrijven in Peru. Hij belde Carmen voor informatie. Met als gevolg dat we kort daarna in het vliegtuig zaten.

Natuurgenezer

We brachten een bezoek aan één van de farmaceutische bedrijven, die overigens alleen natuurlijke producten maakt. Aan het eind van het bezoek vroeg de medisch directeur of we een keer een sessie van een natuurgenezer wilden meemaken. Dat wilden Jan en ik wel.

Diezelfde avond werden we meegenomen naar een buitenwijk van Lima. In een bevallig huisje werden we voorgesteld aan een oude vrouw. Ze was klein, licht gebocheld en één en al rimpels. Maar haar ogen waren vriendelijk, helder en jeugdig. Jan, die als enige Spaans spreekt en verstaat, converseerde met de vrouw. We zouden om de beurt worden behandeld.

Proefkonijnen in Lima

Ik ga als eerste met haar mee naar een zijkamertje. Ze gebaart dat ik me moet ontkleden tot op mijn boxershort en op de tafel gaan liggen, die ze onderwijl leeg maakt. Liggend op de tafel legt ze een kussensloop over mijn gezicht. Het is stil in de kamer. Even lig ik gespannen te wachten op wat gaat komen. Toen hoor ik gepiep, als van een muis, en voel ik een kriebelig bont over mijn been bewegen.

Het gepiep houdt aan en het pluizige gekriebel wordt over mijn hele lichaam voortgetrokken. Tot zelfs over het kussensloop sleept het piepende bontje. Inmiddels heb ik de indruk gekregen dat er een levend beestje wordt gebruikt, dat door de vrouw over mijn lichaam wordt gesleept.

Meer bewegen

Na ongeveer een kwartier wordt het sloop van mijn gezicht gehaald. De vrouw staat voor me met een cavia, die ze begint te villen. Behendig haalt ze het vel van het, volgens mij nog levende, beestje terwijl ik me weer aankleed. Kort daarna toont ze me het beestje en wenkt me mee te komen naar de woonkamer.

Daar vertaalt Jan dat ik gezond ben. Maar ik moet meer bewegen anders krijgt ik problemen met mijn darmen en voedselvertering. Ze toont het lichtrode beestje, dat op zijn buik wat rode vlekken heeft.

Doorbloeding

Twintig minuten later komt ook Jan terug van zijn behandeling. Opnieuw is een cavia opgeofferd voor ons welzijn. De gevilde cavia vertoont vlekken in de hals. Jan krijgt te horen dat de doorbloeding van de aders in zijn nek niet goed is. Hij kan hartklachten krijgen als hij daar niets aan zou doen.

Een ervaring rijker komen we terug in Nederland. Daar wil niemand ons verhaal over de natuurgenezeres geloven. Ook niet als Jan een paar jaar later hartproblemen blijkt te hebben die voortkomen uit vernauwingen van de aderen in zijn nek.

Proefkonijnen

Bij terugkomst kijk ik naar wat voor diertje het is geweest. De cavia blijkt een guinea pig. Dat is een cavia-soort die oorspronkelijk uit het Andes-gebied komt en daar al eeuwen wordt gebruikt als voedsel, als medicijn en bij natuurgeneeswijzen.

Vanaf de 17e eeuw worden ze in de farmaceutische industrie gebruikt voor testen. Daar komt onze uitdrukking ‘guinea pig’ vandaan, wanneer we als proefkonijnen worden gebruikt voor iets dat zich nog moet bewijzen.

Zie ook het bericht ‘Slakkenslijm in Tsjechië

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 7 januari 2013 door in de categorie 2013, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *