Een nieuwe Stapel - Tom ter Bogt

Help, een nieuwe Stapel

Een nieuwe Stapel. Vanochtend las ik dat kinderen, als zij op jonge leeftijd naar harde muziek luisteren, grote kans hebben op latere leeftijd in de criminaliteit te belanden. De kop luidde ‘Verkering houdt kinderen in het gareel’. Lees hier het bericht.

Onwillekeurig denk ik direct aan de krantenkoppen bij een andere sociaal psycholoog. Koppen als ‘Sinterklaas leert kinderen eerlijk delen’ en ‘Vleeseters zijn hufterig’. Daarna realiseer ik me Help, een nieuwe Stapel.

Sensationele berichtgeving

Ok, ik begrijp de redacties van kranten. Ze spelen in op de leuke, wellicht wat sensationele, spraakmakende kanten van een onderzoek. Maar Tom ter Bogt doet geen enkele moeite het bericht te nuanceren. Er komen geen andere resultaten uit zijn onderzoek naar voren.

Heeft hij alleen gekeken naar harde muziek? Wat als een kind naar softe muziek luistert? Wordt het dan een muurbloempje die onverwacht een winkelcentrum binnenloopt met een automatisch geweer. En hoe slecht is een beetje kattenkwaad op puberleeftijd? Belangrijkste vraag is echter ‘Wie zit er op zo’n onderzoek te wachten?’.

Grote kans dat er weer iemand van ‘de club van 150’ kamervragen gaat stellen. Als er geen economisch belangen zijn, is de kans op maatregelen groot. Dan zal het kinderen onder de achttien worden verboden naar harde muziek te luisteren, wordt er belasting geheven op harde muziek en dergelijke. Op zijn minst verspillen de heren en dames in de Tweede Kamer weer kostbare tijd. Ja, zo’n flauwekul-onderzoek kan vervelende gevolgen hebben.

Het is niet Diederik Stapel die het imago van psychologisch onderzoek heeft beschadigd. Het zijn dit soort onderzoeken, die door collega-psychologen worden uitgevoerd. En die daarna ook nog eens met een populaire uitsnede van hun resultaten in de media willen.

Een nieuwe Stapel

Hieronder enkele mogelijke resultaten van psychologisch onderzoek. Ze kunnen dit jaar tot krantenkop worden verwerkt. Mogelijk dat de lezer dan net als ik zal denken Help, een nieuwe Stapel:

 • Bezitters van zwarte auto’s hebben bovengemiddelde doodsangst
 • Merendeel van vrouwen met ongelijke borsten is biseksueel
 • Mannen met slechte adem hebben grotere kans op zweetvoeten
 • Kinderen die zonder dwang spruitjes eten hebben grotere kans op manische depressiviteit op latere leeftijd
 • Je leeft langer wanneer je tussen je zevende en tiende levensjaar regelmatig met losse handen fietste
 • Pubers die tijdens het eten hoorbaar flatuleren hebben grotere kans op prostaatkanker na hun veertigste
 • Baby’s die opgroeien met een bebaarde vader ontwikkelen een grotere onverschilligheid en onverdraagzaamheid
 • Mannen die zwarte koffie drinken en hieraan incidenteel koffiemelk toevoegen hebben latente homo-erotische fantasieën
 • Secretaresses die rapporten standaard dubbelzijdig printen hebben vaker seks met hun baas
 • Het soort fruit dat een vrouw eet verraadt haar seksuele voorkeur
 • Kleuters die veel rood gebruiken in hun tekeningen kiezen later vaak een beroep als brandweerman, politieman of ambulancechauffer
 • Kinderen die opgroeien in een flatgebouw hebben meer last van claustrofobie
 • Mannen met een driehoekig gezicht, donkere ogen en peper en zout kleurig haar hebben vaak een grote duim
 • Sexy videoclips hebben grotere invloed op jonge meisjes dan op jongens

Ok, ik heb bovenstaande onderzoeksresultaten verzonnen. Er is vast een psycholoog of andere onderzoeker die kan duiden wat deze verzinsels over mij zeggen. Het laatst genoemde resultaat is overigens van Ton ter Bogt. En de voorlaatste? Ja, ja, ik zie de gelijkenis. Het is geïnspireerd op de foto in de header van dit bericht.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 9 januari 2013 door in de categorie 2013, Algemeen, Persoonlijk, Psychologie

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *