Bamboe
De afgelopen tijd spreek ik met regelmaat een relatie, laat ik hem Wim noemen. Hij is helemaal in de ban van bamboe. Ok, hij is net zo enthousiast over Jatropha, ook wel purgeernoot of schijtnoot genoemd. Maar daarover wellicht een andere keer.
Eerste ervaring met bamboe
Míjn eerste ervaring met bamboe waren de dunne stokjes die mijn moeder gebruikte om plantenstengels overeind te houden.
De tweede keer was jaren later; toen ik met mijn toenmalige vriendin bamboeplanten kocht om een natuurlijke schutting te maken voor ons terras. Daarvan weet ik nog dat het hard groeide, de bladeren snel bruin werden en dat alles aan de plant hard en stevig was.
Vangrail van bamboe
Wim, de relatie die zo enthousiast is over bamboe, heeft diverse toepassingen onderzocht of laten onderzoeken. Zo is hij bezig geweest met een voorstel om er in Nederland vangrail mee te maken. Dat is vele malen goedkoper dan de huidige vangrail, die volgens hem op 1000 euro per meter komt. Onlangs kreeg hij de resultaten binnen van een test met coatings, waardoor hij nu de volgende stap kan zetten.
Biobrandstof
Een ander project van Wim is het maken van biobrandstof. Daarvoor is bamboe volgens hem een ideaal basisproduct. Toen ik hem erover doorvroeg sloeg hij me met vele getallen om de oren en raakte ik de draad een beetje kwijt.
De verbrandingswaarde van bamboe ligt 15% hoger dan van hout, heb ik onthouden, dat komt door de grote hoeveelheid cellulose in dit gras. Wim vertelde dat de combinatie met jatropha helemaal ideaal is voor biobrandstof. De opbrengst wordt dan nog hoger. En bovendien ideaal voor het leveren van energie voor bijvoorbeeld een elektriciteitscentrale.
In het ideale leven van Wim is hij de beheerder van een lap ruwe grond van bijvoorbeeld 10.000 hectare in West Afrika. Natuurlijk geen grond waar je voedsel op kunt verbouwen, want dat vindt hij zonde. Op de beschikbare grond wil hij dan bamboe en jatropha kweken. Dat biedt werkgelegenheid voor de bewoners, inkomsten voor het land en nog veel meer voordelen.
Bamboe
Ik was inmiddels wel benieuwd naar bamboe. In Nederland kende je tot enkele jaren geleden alleen die dunne stokjes en de tuinstruiken. Maar is er nog meer te vertellen?
Wikipedia geeft al enige uitleg. Een algemeen verhaal met ook wat toepassingen. Brandstof staat er niet bij, zie ik. Verder lees ik dat Chinezen bamboe zien als een slecht teken. Het is de snelst groeiende plant ter wereld; waarbij één soort zelfs wel een meter per dag groeit. Leuk, er is ook een aparte startpagina is voor bamboe.
Nog meer bamboe
Maar na het lezen van de introductie ging ik verder, te beginnen met de brandstof toepassing. Het eerste artikel dat ik vind heeft de mooie titel ‘herontdekking van een wonderplant’. Het stond in Ode, het tijdschrift voor intelligente optimististen.
Op de site van het Bambooteam van de TU Delft vond ik ook veel informatie. En natuurlijk is er veel te lezen op de site van de Milieuvriendelijke Bamboe Organisatie en bij het Internationale Netwerk voor Bamboe en Rotan.
Nog veel meer bamboe
Interessant was onderstaande tekst op de site Bambox waarvan het doel me niet helemaal duidelijk is. Wellicht leveren ze materiaal waarmee je aan de slag kunt als bamboe-kunstenaar. Ja, kijk maar eens op de site van Antoon Versteegde. Hij is de ontwikkelaar van de bouwtechniek ‘bamboestiek’.
Het verbouwen van bamboe is uiterst milieuvriendelijk omdat er geen bomen wordt gekapt. In feite is het geen boom, maar een soort gras dat zich vanuit het wortelgestel voortdurend voortplant. Geen ander ‘hout’ produceert zoveel biomassa in dezelfde tijd. Biomassa is brandstof rechtstreeks uit de natuur, organisch materiaal afkomstig van planten en bomen geproduceerd via fotosynthese dat gebruikt kan worden ter vervanging van fossiele brandstoffen als steenkolen, olie en gas. Biomassa kan speciaal worden geteeld voor energiedoeleinden (energieteelt). Hiervoor kunnen uiteraard alleen snelgroeiende gewassen worden gebruikt die een hoge opbrengst per hectare geven. Behalve bamboe zijn dat miscanthus, olifantsgras en wilg die na het oogsten natuurlijk wel weer opnieuw moeten worden aangeplant. Bamboe daarentegen hoef NIET opnieuw te worden aangeplant. Een goed beheerd bamboebos vernieuwt zichzelf steeds ondergronds en vormt zo een eindeloze bron voor nieuwe stokken en palen die bovengronds worden geoogst.
The book of Bamboo
In 1985 verscheen het lijvige boek ‘The book of Bamboo’. Geleidelijk gebruiken steeds meer architecten en milieudeskundigen de vele feiten die daarin staan. Het boek is inmiddels een klassiek collectors item. De schrijver David Farrelly herschrijft al ruim 25 jaar oude boek en actualiseert ze. Hij verwacht zijn heruitgave in 2014 tijdens het IUFRO World Congress 2014 te presenteren.
Vorige en volgende berichten
« Ouder: Ziekmakende flauwekulNieuwer: Jij bent creatief, ik weet het zeker »Een willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.