Communicatie in 2013
Rond 1990 schreef ik voor enkele VNU-bladen. De artikelen faxte ik door. Na ongeveer anderhalf jaar hadden enkele redactieleden en ik een BBS, de voorloper van internet. Daar liet ik mijn stukjes achter waardoor zij de gefaxte tekst niet meer hoefden over te typen.
Bij mijn marketingbureau kreeg ik in die tijd de Gemeente Amsterdam en enkele stadsdelen als klant. Ik reed vrijwel dagelijks van Utrecht naar Amsterdam voor een onder handen werkbespreking, overleg over een nieuw project of het tonen van drukproeven, ontwerpen en dergelijke. Geleidelijk werd email ingevoerd. Daardoor kon een deel van het werk elektronisch worden uitgewisseld en besproken. Maar, zeker in het begin, reed ik nog dagelijks naar Amsterdam.
De communicatieve beslissing was rond 1995, ook bij andere klanten, een keuze tussen fysiek contact, bellen of mailen.
Communicatie in 2013
Afgelopen week kreeg ik vijf verzoeken de WhatsApp-app te instaleren, één vraag of ik Skype gebruik en drie over Google Talk. Vier bestanden werden uitgewisseld via Google Drive, twee met Dropbox en twee met WeTransfer.com. Naast de emails, telefoontjes en fysieke contacten.
De mogelijke deelnames aan Webseminars (webinars), Open Coffees en in de privésfeer de uitnodigingen voor spelletjes als WordFeud, Bikerace en dergelijke laat ik maar even buiten beschouwing.
Is communicatie in 2013 eenvoudiger geworden met al die mogelijkheden (apps, tools e.d.)?
Niet echt. Het is tijdrovend. Aan alle mogelijkheden zit een leercurve, nog afgezien van het eventuele installeren van sommige van die mogelijkheden.
Maar we zijn vooral minder bereikbaar, terwijl de meesten juist beter bereikbaar wilden zijn.
Ter herinnering weer even terug naar 1995. De keuze was langsgaan, bellen of mailen.
En in 2013. Nu zou je bij moeten houden wat iemands communicatiegedrag is. Ik weet bijvoorbeeld van Henk dat je hem het best kunt mailen, Carla neemt de telefoon nooit op overdag maar met skypen krijg je haar wel direct, Rob reageert alleen op SMS en belt je dan terug wanneer het hem gelegen komt, Bernard is een Whatsapper en ga zo maar door.
Zou moeten bijhouden. Want helaas kan het een paar dagen later alweer anders zijn. Dan heeft iemand zich laten enthousiasmeren over een andere app, zijn werkwijze verandert omdat hem duidelijk werd dat een methode niet functioneerde voor hem/haar of een andere reden om het anders te doen.
Het uitwisselen van bestanden brengt min op meer dezelfde keuzemogelijkheid. Hoewel minder dramatisch wanneer gekozen wordt voor WeTransfer, YouSendIt, ShareFile, EasyShare of zoiets. Want dan kun je uploaden of downloaden, na het versturen of ontvangen van een mail. Ze werken allemaal op ongeveer dezelfde wijze, dus de leercurve is laag. Naast deze online uitwisselingsdiensten kun je ook bestanden uitwisselen via cloud-opslag, dat je ook als backup kunt gebruiken. Vaak moet je daarvoor een tooltje op je computer installeren, voorbeelden zijn Google Drive, Dropbox, Justcloud, Mozy en andere.
Alsof dat allemaal nog niet genoeg is heb je ook nog diverse project- en taaksystemen (Basecamp, ClockingIT, TeamWork, Huddle, Zen en anderen). En iedereen heeft ook daarbij zijn eigen voorkeur. Tot er wat beters is gevonden of een samenwerkingspartner een ander systeem gebruikt.
Even als ik soms nostalgisch terugdenk aan WordPerfect 4.2; een tekstverwerker waarmee alles kon wat 99% van de gebruikers nodig heeft en dat slechts een paar megabytes groot was, denk ik soms terug aan communicatie in 1995.
Wat moet het heerlijk zijn als we weer gewoon langs kunnen gaan, bellen en mailen. En al die nieuwe tools? Ach, zie het als speeltjes, ballast, hobby.
Ik bel een zakenrelatie. Hij neemt op met ‘ik zit in bespreking, ik bel je straks terug’.
Kort daarop gaat de telefoon. Hum, dat nummer ken ik niet. Toch maar opnemen. Het is de zakenrelatie. ‘Ben je op kantoor?’ Op mijn bevestigende antwoord, reageert hij met ‘ik kom er aan’.
Een half uur later vertelt hij me dat zijn telefoon wordt getapt. Alleen het hoognodige mag worden gezegd, het overige moet bij persoonlijk contact. Of ik er maar rekening mee wil houden.
Toch maar een lijstje aanleggen van communicatievoorkeuren van familie, vrienden en overige relaties.
Een willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.