Ourit in de New York openbare bibliotheek

Ik wordt elke keer weer blij van het bekijken van de foto’s op de Underground New York Public Library (Ondergrondse New York Openbare Bibliotheek). Het is fijn om al die lezende mensen te zien. Onderweg maken ze even een reis in de gedachtenwereld van een schrijver. Er gaat een rust van uit. Zeker als je bedenkt dat de lezer in één van de drukste metro’s ter wereld is, met 1,5 miljard reizigers per jaar.

Het project is een idee van Ourit Ben-Haïm. Ze is op 26 september 1984 geboren in Meknès, één van de vier koningssteden van Marokko, als dochter van een rabbi. Ze verhuisde naar New York en studeerde daar vergelijkende literatuurwetenschap, filosofie en geschiedenis. Ourit Ben-Haïm begon in 2008 met het maken van de foto’s met haar mobiele telefoon. Die plaatste ze op haar Facebook-pagina. De reacties waren wisselend. Enkele vrienden verklaarden haar voor gek, maar er waren steeds meer vrienden en bezoekers van haar pagina die enthousiast waren. Sporadisch plaatste ze vaker foto’s.

Maar ze was geen fotografe. En ze moest een zekere schroom overwinnen. Want wat als mensen er niet goed op reageerden in de gesloten ondergrondse. En ze had haar mobiele telefoon inmidels verruild voor een Canon 5D Mark II; niet echt een camera voor spontane straatfotografie, geen camera om ongemerkt mee te fotograferen.

Toch ogen alle foto’s spontaan. Ze zegt daarover dat de situatie rondom haar New York Openbare Bibliotheek foto’s steeds anders is. Ze probeert er zo min mogelijk invloed op uit te oefenen. Soms wordt ze opgemerkt, voor of na het nemen van de foto. Maar vaak ook niet. Ze noteert alleen de titel en schrijver van het boek en plaatst zo elke dag een aantal foto’s op haar gestarte website ‘Underground New York Public Library‘, afgekort UNYPL. Elke zondag plaatst ze een foto van een vrome lezer, verzamelt onder het kopje bijbel.

En wat ik al zei ‘ze maken me blij’. Zelf bekijk ik haar foto’s op Tumblr.com, waar ik één van de 15.000 volgers ben. Tumblr heeft het voordeel dat ik in mijn eigen dashboard alleen de foto’s kan bekijken, zonder de afleiding van een website.

Enkele van de meer dan 800 foto’s op UNYPL (Copyright © Ourit Ben-Haïm):

Meer informatie:

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 27 januari 2013 door in de categorie 2013, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *