De geest op drift

Ik was op zoek naar een businessplan dat ik jaren geleden schreef voor een klant. Bladerend door de elektronische stapel waarin het zich zou moeten bevinden kwam ik een tekst tegen. Een tekst over brainstormprogramma’s dat ik had geschreven en dat in maart 1992 in Personal Computer Magazine (PCM) was verschenen. ‘De geest op drift’ heet het.

Het is leuk om weer eens zo’n oude tekst te lezen. Ik zie mezelf nog zitten achter mijn IBM bolletjesmachine. Maar ik had in de tijd van PCM natuurlijk een computer. De op een matrixprinter afgedrukte tekst werd in het begin nog gefaxt. Dankzij de computer is de tekst bewaard gebleven. Voor die tijd ging er veel verloren, bedenk ik me, maar nu bewaren we te veel.

In de tekst wordt melding gemaakt van een aanvullende database in het brainstormprogramma Idea Fisher. Die ‘uitgebreide’ database was vijfenhalf megabyte, een lachertje bij wat we tegenwoordig gewend zijn. En er zijn meer dingen die we twintig jaar geleden bijzonder vonden, waarbij je je nu nauwelijks kunt voorstellen dat we ermee uit de voeten konden.

PCM had rond 1992 bijna een half miljoen abonnee’s. Het was achter de ANWB Kampioen, de Veronica Gids en Libelle/Margriet het tijdschrift met de hoogste oplage in Nederland. Het T-shirt dat ik cadeau kreeg bij het feestelijk uitkomen van het 100-ste nummer heb ik nog steeds. Eigenlijk gebruik ik nog steeds, want op warme zomerdagen gebruik ik het als nachthemd. Het in 1983 gestarte tijdschrift bestaat ook nog steeds; het wordt in een oplage van 50.000 exemplaren sinds 2007 door HUB uitgevers op de markt gebracht.

Toen ik dacht dat het wellicht leuk was de tekst hier te plaatsen, zocht ik even verder en ik vond zowaar nog de pagina’s van het exemplaar van PCM waarin het artikel was verschenen. Hier de pdf van het hele artikel ‘de geest op drift‘ en hieronder de inleidende tekst over brainstormprogramma’s.

Wel eens om een goed idee verlegen gezeten voor een nieuw product of promotie, of geen oplossing weten voor een nijpend probleem? Een zogenoemd brainstormprogramma kan de ideeënstroom – de geestdrift – bij u wellicht op gang brengen.

Brainstormen is een uit Amerika overgewaaide methode voor het genereren van ideeën en/of oplossingen. Het is een min of meer creatief proces dat in groepen van een klein aantal mensen plaatsvindt en waarbij de deelnemers wordt aangemoedigd de gedachtenstroom de vrije loop te laten en alle daarbij optredende associaties te spuien.

Sommige mensen bezitten van nature -a1dan niet aangeleerd of gecultiveerd – een creatieve of associatieve geest. Je vindt ze in allerlei bedrijfstakken, en ze kenmerken zich door een wat extravert gedrag en een vaak letterlijke geestdrift. Het zijn mannen en vrouwen die ook buiten een brainstormgroep de gedachten de vrije loop durven te laten, niet belemmerd door angst voor rare gedachtensprongen.

Het brainstormen zoals de grondlegger Alex Osborn het beschreef vereist veel geduld, tijd en discipline. De relatief korte, brainstormachtige gesprekken dienen eerder om de noodzakelijke informatie -eigenlijk kennis -boven tafel te krijgen waar we ons voordeel mee kunnen doen.

Brainstormsoftware, ook we1 CAC- (Computer-Assisted Creativity) of CPS-software (Creative Problem Solving) genoemd, richt zich vooral op de individuele ideeënman of -vrouw. Anders dan veel mensen hopen, reikt de programmatuur zelf geen oorspronkelijke ideeën of oplossingen aan. De gebruiker moet zelf denken, de software stroomlijnt hooguit het specifieke denkproces. Alle brainstormpakketten volgen bij dat stroomlijnen hetzelfde principe. Daarbij begint de gebruiker met het zo volledig mogelijk beschrijven van het probleem. Ook formuleert hij of zij een doel, want je moet ergens naar toe kunnen werken. Daarna wordt begonnen met het genereren van zo veel mogelijk ideeën: die in het laatste stadium – met het doe1 in gedachten – worden geëvalueerd.

In elk programma zijn enkele in creatieve kringen algemeen geaccepteerde technieken ingebouwd waarmee de gebruiker op gang wordt geholpen. De verschillen in de programma’s tonen zich hoofdzakelijk in die ingebouwde technieken en in de wijze waarop het creatieve probleem wordt benaderd.

Van de drie pakketten die we bekeken is BizIdea het eenvoudigst. Het is gebouwd rond één methode. Idea Generator noemt verschillende technieken waarmee het creatieve denken wordt gestimuleerd. En Idea Fisher bestaat uit twee uitgebreide databases (5,5 Mb) met woorden en ideeën waarmee de gebruiker op associatieve wijze moet werken. Ook bevat Idea Fisher doelgerichte vragenlijsten waarmee een sessie gestructureerd kan worden door- lopen.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 30 januari 2013 door in de categorie 2013, Algemeen, Oudedoos

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *