- René van Maarsseveen - https://renevanmaarsseveen.nl -

Outliners

Een paar dagen geleden schreef ik over brainstorm programma’s, naar aanleiding van een artikel dat ik had geschreven voor PCM (Personal Computer Magazine). Gisteren ben ik nog eens verder gaan zoeken. Het blijkt dat ik nog veel meer teksten heb bewaard dan ik dacht.

Voorkant van doos ThinkTank, een outliner uit 1985

Voorkant van doos ThinkTank, een outliner uit 1985

Ook een artikel over Outliners. Dat lezend bedenk ik dat er nogal eens wat verloren gaat. Zijn er nog brainstorm programma’s en outliners? Ja, ze zijn er nog. Maar anders dan vroeger. The Brain is bijzonder. En er zijn natuurlijk de Mindmap-programma’s, gebaseerd op de ideeën van de Britse psycholoog Tony Buzan

Maar basale outliners zoals de in het artikel besproken GrandView en PC Outline bestaan niet meer. ‘Good old’ Thinktank is nog wel te downloaden en heb ik nog altijd op mijn computer staan. Het werkt zelfs in Windows 7 en 8 nog. Ik heb hier als download toegevoegd.

Maple

Een programma dat ik al jaren gebruik en dat ook een outline-structuur heeft is het Personal Information Programma (PIM) Maple Professional. Ik heb het programma voor Crystal, het bedrijf achter Maple, vertaald naar het Nederlands. Je kunt het gratis downloaden en gebruiken, alleen ontbreekt dan wat functionaliteit.

Outliners in PCM

Hier de inleiding van Mijn artikel over Outliners, dat verscheen in het januari-nummer van PCM in 1991 (de afbeeldingen moet je er bij denken).

Een outliner is een eenvoudig gereedschap om snel gegevens te rangschikken. Bij de meeste gebruikers zullen die gegevens ideeën zijn voor een tekst, stappen van een actie of een lijst die als checklist dienst kan doen. Voor ideeën tikken zij eerst de gedachtenspinsels, die opkomen bij een brainstorm op de computer, achter elkaar in de outliner. Na enige tijd stoppen ze het genereren van ideeën en gaan ze de gegevens classificeren en categoriseren. Door verschuiven binnen de flexibele outliner worden de ideeën snel en makkelijk geordend. De hoofdregels staan vooraan tegen de linkerkantlijn. Onder elke hoofdregel staan, enkele spaties van de linkerkantlijn, de eerste subregels. Deze kunnen op zich weer zijn onderverdeeld in subregels. Zo’n geheel van hoofdregel met onderliggende subregels wordt wel familie genoemd. De subregels zijn dan de kinderen.

Je kunt je een outline voorstellen als een boom met takken, zijtakken en bladeren. Dat vertelde de onderwijzer vroeger toen hij leerde hoe we snel een opstel konden uitwerken. Er waren nog geen computers, je moest een groot vel papier nemen en in het midden daarvan het onderwerp van je verhaal zetten. Dan deed je de topische vraagstelling (wie, wat, waar …) en je schreef de antwoorden als takken rond het onderwerp. Aan deze takken kwamen de zijtakken met voorbeelden. Moest er wat gewijzigd worden dan had je pech, na wat schrappen en krassen was de boom in prachtige herfsttooi gehuld, maar was er van structuur weinig meer te ontdekken.

Met de computer is het outlinen echt een stuk eenvoudiger. Het verplaatsen, veranderen, toevoegen en verwijderen gaat makkelijker. Functies als vrijstellen, in- en uitklappen van hoofdregels en het instellen van een lay-out vergroten het werkgemak. En je kunt de structuur exporteren naar een tekstverwerker zodat je direct gestructureerd aan de slag kunt.

Download hier de gehele tekst over Outliners

Meer informatie:

Wanneer je ThinkTank download, installeer het in een aparte map en start het eenvoudig door op ’tank.exe’ te klikken. Vanzelfsprekend ben ik niet aansprakelijk voor schade en dergelijke aan je computer bij het gebruik van dit programma uit 1985 (pffff). Maar laat het een geruststelling dat ik het zonder problemen gebruik.