Ideeënverzameling (7)

Regelmatig plaatste ik op deze site ideeën uit mijn database van 1990 – 2000. Op 8 februari j.l. plaatste ik een aantal ideeën die ik vond onder de T. Een maand later een ideeënverzameling van ingangen die ik vond onder de N en op 12 mei enkele ideeën uit het tabje ‘R’. Op 12 augustus ideeën uit het tabje ‘H’, op 18 oktober ideeën uit het tabje ‘W’ en 9 december uit tabje ‘P’.

De database bevat niet alleen ideeën, maar ook verwonderingen, notities en dergelijke die aanzetten tot creativiteit. Bij de verantwoording schreef ik al dat mogelijk sommige van de ideeën inmiddels zijn uitgevoerd. Hieronder enkele willekeurige ideeën die ik ruim 10 jaar geleden schreef. Het blijft leuk, vind ik, om te zien hoe de wereld inmiddels is veranderd en ideeën zijn achterhaald. Toch kunnen sommigen nog steeds, bijvoorbeeld de geprinte stadsplattegrond.

Mobiele telefoon in apparaten

Een voorziening in videorecorder, magnetron e.d. om ze op afstand te kunnen instellen, aanzetten e.d. Je hebt één mobiel abonnement en kunt met een code aangeven de verschillende apparaten onderscheidend bellen.
(8 mei 1994)

Multifunctionele postbode

Kan de postbode bij het bezorgen van de post niet direct andere postale diensten uitvoeren, wellicht postzegelverkoop of naast brengen ook meenemen van post. Hij kan wellicht ook hele andere diensten vervullen, voor andere leveranciers (23 juli 1998)

De nieuwe Non

Er zijn nog zat gelovigen, blijkens de 30.000 jongeren bij een EO-jongerendag. Maar de sfeer van begin van deze eeuw (tussen de wereldoorlogen) waarbij van vele familie’s één van de kinderen het klooster inging is voorbij. Ook het imago van het Leger des Heils (opgericht rond 1850) is stoffig. Toch zullen er, op een hele andere manier en anders ingevuld, nog steeds jongeren zijn die zich willen inzetten voor anderen of op een wijze leven als de kloosterlingen vroeger.
De nieuwe non staat los van een geloof. Wat haar aanspreekt is de levenswijze en filosofie van het nieuwe genootschap (waarin dus ook moslimvrouwen en jodinnen kunnen zijn opgenomen). Ze kan mogelijk gewoon trouwen, heeft veel meer een plaats in de maatschappij dan de vroegere kloosterling etc.
Juist door haar moderne uitstraling, en goed uitgedragen missie (publiciteit), is ze een voorbeeld voor vele mensen en kan ze positief bijdragen aan de verbetering van het normbesef bij onze huidige generatie.
(28 september 1996)

Elektriciteit waar beweging is

Foto: Paul Piebinga

Foto: Paul Piebinga

We wekken elektriciteit op door draaiende wieken (afzichtelijk grote windmolens in het landschap). Gelukkig zijn er meer plaatsen waar we natuurlijke beweging (zoals wind) kunnen opvangen. In zee, waar continue waterbeweging is in alle richtingen, en in een rivier, met waterbeweging in één richting, kun je ook molens of raderen plaatsen (zoals vroeger bij watermolens). Voordeel is dat je deze molens grotendeels of geheel onder water kunt plaatsen en dus uit het zicht. Je hebt er wellicht meer van nodig om dezelfde energie op te wekken als met één windmolen, maar het is mogelijk goedkoper en i.i.g. niet landschapvervuilend. (17 april 1994).
Zie ook: Gratis energie opwekken

Tang voor thee pads

Liefhebbers weten dat losse thee lekkerder is dan thee in zakjes. Maar het hanteren van het thee-ei om er losse thee in te doen is omslachtig. Daarom een bijvoorbeeld een tang die als een soort thee-ei-lepel thee opschept en daarna in het theewater wordt geplaatst. De thee akn ook worden aangeboden in pads. Deze worden in de tang gelegd. Met een beweging van de tang of door deze in het theewater te plaatsen, komt de losse thee vrij (in de tang). Bij het laatste behoudt je vanzelfsprekend het risico dat producenten de pads met rommelproducten, lees niet-thee, vullen om het volume van de pad te verhogen.
(10 januari 1992)

Eén merk, alle producten supermarkt

Start een supermarktketen met van elk product slechts één merk. Het merk staat als beste bekend, gekozen door een deskundig selectieteam of gekozen op basis van het concept van de keten. In plaats van diverse merken van een product, die vaak toch al uit dezelfde fabriek komen, is het schap gevuld met één merk en er is ruimte voor een veel breder scala aan producten in de schappen. Een bijzonder concept dat, wanneer het aanslaat, een bijzondere plaats inneemt bij consumenten en van leveranciers een geheel andere opstelling eist.
(15 augustus 1997)

Reclame op toneel

Soaps zijn ontstaan toen in pauzes van hoorspelen reclame werd gemaakt voor zeepfabrikanten, die de hoorspelen sponsorden. Nu het elitaire rond toneel en andere theaterstukken weg is, kun je ook in theaters reclame maken vooraf en in de pauze. De toneelspelers kunnen zelf bijdragen. Wellicht kan het op een aangepaste wijze, zoals ook bioscoopreclame door de aard van de situatie vaak afwijkt van televisiereclame. (12 januari 1995)

Rond pijpslot

Een slot waarbij bij het sluiten aan alle vier de zijden van een deur een pijp in de deurpost steekt. Het slot bestaat uit een draaimechanisme. Achter het gat waar de sleutel in gaat zit een schijf met de vier pijpen (een korte naar de dichtstbijzijnde kant, een middellange naar de overliggende kant en twee lange naar boven en onder). De pijpen zijn zo aan de schijf bevestigd dat bij het dichtdraaien de schijf zo in beweging komt dat de pijpen in de gaten in de vier deurposten vallen. Eventueel kunnen overigens meer pijpen worden gebruikt. Ook is het mogelijk de plaats van de schijf op een andere plaats in de deur te hebben dan achter het slot (door een overbrengingsstang). Ook kan de plek waar een pijp in de deurpost gaat variëren zodat inbrekers niet weten waar ze moeten boren, zagen of zoiets.
(19 december 1991)

Rommelzolder opslagorganisatie

Iedereen heeft onnodige spullen die, zolang ze in huis worden bewaard, niet weg worden gedaan. Argumenten lopen van ‘zonde’ tot ‘zal je net zien dat ik het nodig heb als ik het heb weggedaan’. De ‘Rommelzolder opslagorganisatie’ biedt uitkomst. Je kunt daar spullen van enige waarde naar toe brengen. Het wordt gratis (of tegen zeer geringe proforma vergoeding) een bepaalde periode bewaard. Als je de spullen voor het eind van die periode ophaalt, betaal je een opslagvergoeding. Kom je niet voor het eind van de afgesproken periode, dan vervallen de spullen aan de opslagorganisatie. Zij kunnen er dan mee doen wat ze willen (verkopen etc.).
(16 november 1996)

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 9 februari 2013 door in de categorie 2013, Algemeen, Ideeën

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *