Behoefte snelheid en hebzucht

needspeedgreedIn Need, Speed and Greed (Behoefte Snelheid en Hebzucht) biedt de auteur Vijay V. Vaitheeswaran een inzichtelijke beoordeling van de veranderende wereldeconomie, compleet met aanbevelingen voor bedrijven hoe ze kunnen gedijen in een voortdurend storend omgeving.

Vaitheeswaran, de Global correspondent van de The Economist, beantwoord in zijn boek de vraag hoe de buitengewone voordelen van de innovatieve revolutie eerlijker kunnen worden gedeeld door allen in de samenleving.

Op basis van het beste wetenschappelijke- en veldwerk inspireert hij lezers hun leven, hun werk en misschien zelfs de wereld te verbeteren.

Het duizelingwekkende tempo van innovatie, en de daarmee gepaard gaande economische onrust, vormt zowel een uitdaging als een kans voor bedrijven en consumenten. Vaitheeswaran probeert de chaos begrijpelijk te maken door te focussen op de noodzaak van een stijging in dat tempo van innovatie, de angstaanjagend spannende snelheid waarmee het gebeurt en de transformerende kracht van eigenbelang. Dat wil zeggen, hoe hebzucht de potentie heeft de snelheid van de komst van de postindustriële tijdperk te bevorderen.

Zijn voorbeelden van de problemen die ontstaan door globalisering, variëren van de dreiging van zich snel verspreidende “super bugs” in distributielijnen en de krachtige verstoringen door natuurrampen tot hoe slimme beslissers gebruik kunnen maken van nieuwe technologie en de middelen van de communicatie kunnen aanboren voor innovatieve ideeën uit alle uithoeken van de wereld.

Voorbeelden van het laatste zijn “dinosaurussen” als Proctor & Gamble die hun onderzoek- en ontwerpafdelingen openstellen om externe bijdragen te stimuleren  waardoor bijvoorbeeld medische apparatuur makers uit China manieren vinden om draagbare, economische versies van eerder astronomisch geprijsde testapparatuur producere.

Ondanks een paar grillige raaklijnen, waaronder een verhandeling over “de Singularity”- het punt waarop machines zullen mensen overtreffen in intelligentie -en de auteurs goedbedoelde maar soms wat omslachtige pogingen een volledig gebalanceerde beeld te geven van de positieve en negatieve kanten van de technologische vooruitgang, biedt hij een goed verhaal.

De perfecte primer voor het postindustriële tijdperk.

In de afgelopen decennia hebben de globalisering en Googlization de aftrap gegeven voor de eerste fase van een innovatieve revolutie. Die dieper en krachtiger inslaat dan welke economische kracht ook sinds de komst van de Europeanen op de Noord-Amerikaanse kusten een half millennium geleden.

Deze ontwikkelingen hebben ons enorme gemakken gebracht als het web, sociale netwerken, 24/7 connectiviteit en mondiale markten. Maar de voordelen van deze vooruitgang zijn niet eerlijk verdeeld.

Het is waar dat de elite van Mumbai tegenwoordig dichter bij de elite van Manhattan zijn dan twee decennia geleden, maar hoe zit het Kansas? De hardwerkende arbeider in de ontwikkelde wereld wordt niet rijker, maar de economische elites die de nieuwe regels van de wereldwijde innovatie toepassen wel. Zelfs het leven van vrouwen op het platteland in Afrika en Azië is veranderd door mobiele telefoons en het internet. De middenklasse en de arbeiders in de welvarende landen overal zijn dichter bij elkaar gekomen door de nieuwe mondiale realiteit.

Deze eerste fase van de innovatieve revolutie biedt grote mogelijkheden tot verandering. Amerika en andere rijke landen moeten een weg vinden naar inclusieve groei, anders lopen ze het risico te worden ingehaald door de geschiedenis.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 23 februari 2013 door in de categorie 2013, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *