Kinderen achterstevoren

We zitten in zijn woonkamer. De kachel brandt hard. Het is koud buiten. ‘We houden de ellende buiten’, zegt Diederik Stapel als ik me behaaglijk toon. Even denk ik dat hij verwijst naar zijn nabije verleden en de boze buitenwereld. Maar hij vervolgt ‘Over het verleden gaan we het niet hebben hè?’.

‘Nee, je belde me voor iets anders’, zeg ik.
‘Ik heb jou niet gebeld,’ antwoordt Diederik.
‘Jawel, je had een leuk bericht’.
‘Nee echt, ik heb je niet gebeld’.
‘Niet zo raar doen. Jij belde mij, ander zat ik hier toch niet’.
‘Jij belde mij en ik nodigde je uit’.
‘Dat is niet waar’.
‘Welles’.
‘Nietes’.
‘Welles’.
‘Nou ja, het maakt niet uit. Wat heb je te vertellen?’, vraag ik als zijn vrouw met koffie en een schaaltje koekjes de kamer binnenkomt.

Kinderzitjes

kinderenachterstevoren‘Die kinderzitjes die binnenkort verplicht worden. Dat kinderen achterstevoren in de auto zitten. Dat is levensgevaarlijk’, begint Diederik.

‘Ik las juist dat het vijf keer veiliger is. Nu overlijden er 10 kinderen per jaar in Europa door verkeerde kinderzitjes en straks nog maar twee’.

‘Ach, details en commercie’, vervolgt Diederik. ‘Ik kan me voorstellen dat er ongeloof zal zijn als ik het zeg, maar ik heb uitgebreid onderzoek gedaan naar de zit- en kijkrichting van kinderen tussen nul en vier. En ik zou zeggen, jammer van die tien kinderen per jaar. Maar de onzichtbare gevolgen van kinderen achterstevoren in de auto zijn veel schadelijker.’

Ik kijk hem aan, terwijl ik een slok van de koffie neem.

‘Bindingsangst is nog één van de minste problemen. Het staren naar de achterbank stompt enorm af. Bij kinderen met autistische aanleg versterken de negative gedragsverschijnselen. In het algemeen ontwikkelen kinderen die drie keer per week minimaal een kwartier achterstevoren worden vervoerd een leerachterstand. Van de kinderen die wat levendiger en beweeglijker zijn en links en rechts door de ramen kijken krijgt bijna de helft op latere leeftijd last van oorsuizen, nekklachten en migraine. En wanneer er een ouder kind op de achterbank naast ze zit worden alle genoemde gevolgen zelfs versterkt.’

Ik neem nog een slok koffie.

Zie ook:

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 21 februari 2013 door in de categorie 2013, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *