De groene aap is een paard

Het paard ‘de groene aap’ was een paar jaar geleden het onderwerp van gesprek in dieren- en veilingland. John Magnier en Sheikh Mohammed bin Rashid al Maktoum, de twee machtigste mannen in paardenrennen, boden tot het uiterste tegen elkaar op om het paard The Green Monkey in bezit te krijgen.

horse_the_green_monkeyWe gaan naar de renbaan Calder bij Miami. Het is 19 februari 2006. Tijdens een ‘breezing’, onder andere  een testloop voor een verkoop, loopt het twee jaar oude paard de vastgestelde afstand in 9.8 seconden. Dat is buitengewoon snel. ‘Hij ging als de wind’, roept één van de omstanders enthousiast. Een ander staart verbaasd, het hoofd gebogen, ‘je hoorde hem de grond niet raken’. Dat het een prachtig paard is, dat wist eigenaar Randy Hartley al. Met zijn zakenpartner Dean De Renzo had hij ’the Green Monkey’ een half jaar daarvoor voor 320.000 euro gekocht. Een investering, want dit paard zou een winnaar worden. Echt meedoen aan wedstrijden had deze zoon van het Forestry voro de ‘breezing’ nog nooit gedaan.

Een week na de testloop staat het paard te pronken op een veiling. Mensen bieden tegen elkaar op. Al snel stijgt zijn prijs naar 3 miljoen. Er blijven twee bieders over, de al genoemde John Magnier en Sheikh Mohammed. Ze bieden niet zelf maar hebben elk een vertegenwoordiger gestuurd met klaarblijkelijk onbeperkt budget.

Want de prijs stijgt voorbij de 5,2 miljoen dollar, tot dan toe het recordbedrag voor een tweejarig paard. Vlot gaat het bieden door. Voorbij de 9,7 miljoen die de Sjeik het jaar daarvoor betaalde voor een jaarling, een paard tussen 1 en 2 jaar. O’Byrne en Ferguson, respectievelijk vertegenwoordigers van Magnier en Maktoum, racen door. Met beiden een pokerface op bieden ze voorbij het hoogste bedrag ooit betaald voor een paard, toen de Sjeik 13,1 miljoen betaalde voor een 20 jaar oude volbloed.

Terwijl bij de overige aanwezigen de zweetpareltjes van het hoofd druipen en er nerveus met stoelen wordt geschoven, bieden O’Bryne en Ferguson door. Slechts knikkend ten teken dat het bod mag worden verhoogd. Met 200.000 dollar per knik glijdt de prijs van de Groene Aap naar een nieuw record. Bij 14 miljoen verhoogt Ferguson ineens naar 15 miljoen. O’Bryne stijgt voorzichtig met nog eens 200.000 dollar. Ferguson zet er 3 ton bovenop.

Even lijkt de prijs van The Green Monkey op 15,5 miljoen te blijven hangen als bij O’Bryne ook zenuwen zichtbaar worden. Hij kijkt wisselend naar Ferguson en de veilingmeester. Dan brengt hij zijn bod, 16 miljoen dollar. Fergusson buigt zijn hoofd. Even hangt de hamer nog in de lucht, maar dan slaat het met een harde klap op de veilingtafel. Het nieuwe record is een feit en de winnaar heet Magnier.

Het naamloze paard krijgt de naam ‘The Green Monkey‘, naar een golfbaan die ook in bezit is van Magnier’s investeringsclub Coolmore. Deze investeringsclub staat niet bekend om zijn deelname aan races. En deskundigen verwachten dat de groene aap niet zal gaan racen, maar vooral wordt ingezet voor fokken.

Recorddieren

De groen aap – the green monkey is tot nu toe het duurste dier ter wereld. Maar er zijn meer dieren die geld opbrachten voor hun verkoper of om andere redenen een record braken.

Een onbekende Chinees betaalde 10 miljoen dollaar voor een Tibetaanse hond van het ras Mastiff Big Splash. Een zeldzaam hondenras waarvan wordt beweerd dat Buddha er een had.

Zo kocht de al genoemde Sjeik Mohammed bin Rashid al Maktoum 2,7 miljoen dollar voor een vrouwtjes kameel, omdat ze zulke mooie tenen heeft.

De Chines landeigenaar Paerhati bestaalde 1,8 miljoen dollar voor een Wagir schaap, een Afghaan van het ras ‘Swordsman’.

Een koe, genaamd Missy,  ging in Toronto voor 1,2 miljoen Canadese dollars over de veilingtoonbank.

En wat te denken van de Nederlandse postduif die voor iets meer dan 250.000 dollar naar een Chinese zakenman ging.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 22 februari 2013 door in de categorie 2013, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *