Wim Vloet – huisjesmelker uit …
Ron, een bevriende vastgoedman, komt met een verhit hoofd mijn kantoor binnenlopen. Als hij enigszins is gekalmeerd doet hij zijn verhaal. Het komt er op neer dat hij naarstig op zoek is naar Willem, Wim Vloet, geboren in Sain Hubert op 10 juni 1935. Er staat ergens een rijtje panden te koop en die blijken van Vloet te zijn. Maar hij kan hem niet vinden.
St. Hubert
‘Saint Hubert, dat is toch België?’, vraag ik hem.
‘Ja’, is het antwoord kortaf.
Na een kop koffie vertelt Ron verder. De man is geboren in St. Hubert en woont nu aan de Cornemuse 45 in Julemont. ‘Cornemuse is een ander woord voor de rivier de Maas’, zegt Ron.
‘Maakt niet uit wat het betekent’, zeg ik, ’het is een straatnaam, maar Cornemuse is Frans voor doedelzak’.
‘Ok, ok’, reageert Ron ongeduldig, ‘ik heb de man zijn telefoonnummer nodig. Ik kan het niet vinden en jij kunt slim zoeken. Zoek alsjeblieft zijn telefoonnummer. Bij mij op kantoor kan niemand het vinden’.
‘Neem nog een kop koffie’, opper ik, ‘en weet je zeker dat het niet die Utrechtse huisjesmelker Wim Vloet is die onlangs voor een paar maanden is vastgezet’.
‘Natuurlijk is het die Utrechter niet’, overtuigt Ron me.
Wil Vloet
Slim zoeken betekent in mijn geval vooral van snel klein naar groot en dan geleidelijk terug. Dus beginnen met de gegevens die je hebt. Daarna geleidelijk meer op de zoekregel van Google plaatsen en dan afhankelijk van de resultaten weer terugwerken. De resultaten geven daarbij nieuwe hints voor zoekwoorden.
Bij de invoer van ‘Willem Vloet’ en de geboortedatum ’10 juni 1935’ stuit ik al op een Wilhelmus Vloet geboren in Mill. Dat kan hem niet zijn, want de gezochte Vloet is volgens Ron geboren in Saint Hubert. Overigens wel toevallig dat ze ongeveer even oud zijn.
Huisjesmelker
De Utrechtse Wim Vloet komt ook voorbij als 77-jarige huisjesmelker die enkel ambtenaren uitschold voor ‘nazi-hufters’. Zijn geboortedatum staat echter nergens bij. Ik zou zijn rijbewijs even moeten hebben of… de rechtbankstukken.
‘Gevonden’, roep ik triomfantelijk, terwijl Ron nog maar net een eerste slok heeft genomen van zijn koffie. ‘Het is één en dezelfde. De Utrechtse huisjesmelker Wim Vloet is die Belg’.
Ron kijkt me verbaasd aan. ‘Tja, ik weet ook niet waarom ze hem Utrechter noemen’, reageer ik op zijn verdwaasde blik, ‘wellicht omdat hij hier zijn vastgoed heeft of hier al langere tijd woont, ondanks dat hij staat ingeschreven als woonachtig in Julémont ’.
Surinamers en Marokkanen
We krijgen een gesprek over vermelding van nationaliteiten. Als vroeger een Surinamer een misdaad pleegde stond er Surinamer bij zijn naam in de krant. In dezelfde tijd, Suriname was nog niet onafhankelijk, won Enith Brigitha bij de Olympische Spelen in München een medaille. In de krant stond ze als ‘Nederlandse’ zwemster. Later stond er nog wel eens bij ‘van Surinaamse afkomst’. Dat was echter even fout als Utrechtse Wim Vloet, want Brigitha is geboren op Curacao.
Nog steeds wordt onderscheid gemaakt tussen misdadigers en gewone burgers. Het mooist vind ik het krampachtige onvermeld laten van Marokkaans bij verdachten als Mohammed X, of Achmed Y. Terwijl bij een gewone burger dan staat Karim, van Marokkaanse afkomst.
Utrechter
Vraag is dus wanneer ben je Utrechter. In de wandelgangen is een Utrechter iemand die in Utrecht is geboren, zie ook de lijst van Utrechters. Volgens de gemeente ben je al Utrechter als je een inwoner bent van Utrecht. Maar dat is Wim Vloet dus niet, want hij woont officieel in een bungalowtje in Jelémont.
Wim Vloet is geen Utrechter
Dat maakte het procederen tegen hem lastiger, lees ik nu. Als je eenmaal kennis hebt kun je meestal nog sneller aanvullende informatie vinden en gevonden informatie bevestigd krijgen. Cornemuse blijkt dan ineens Coronmeuse te zijn, wat vanzelfsprekend iets geheel anders betekent.
Dan is ook gemakkelijk te vinden dat daar Bergerac Beheer B.V is gevestigd, waarop eventueel weer verder gezocht kan worden. Dan komt ook de man geboren in het Brabantse Mill weer tevoorschijn in een Volkskrant-artikel over onze Wim Voet, die volgens de rechtbankstukken toch echt in het Belgische St. Hubert is geboren.
Maar Ron wilde een telefoonnummer. Een nummer dat hij nu wellicht ook eenvoudig kan krijgen van zijn vastgoedvriendjes in het Utrechtse.
Samen met Mill
Later krijg ik bericht van iemand die dit blogbericht las. Hij vertelt dat de Vloet uit St. Hubert wel degelijk dezelfde is als degene van wie we dachten dat het een Belg was. St. Hubert bleek niet Saint Hubert, maar Sint Hubert. Dat dorp vormt samen met Mill de gemeente Mill en Sint Hubert .
Meer informatie
- Wim Vloet sloeg zijn slag met het Ubica-pand. Een leuke site over dit pand.
- Rechtbankstuk bij proces tegen Wim Vloet (met geboorteplaats)
- Uitgebreid artikel over Wim Vloet in Volkskrant (met verkeerde geboorteplaats)
- Lijst van bekende Utrechters
- Artikel Ewoud Sanders over het verschil tussen Utrechters en Utrechtenaren
- Zie ook het bericht ‘geboortehuizen in Utrecht‘
Willem Vloet is eind november 2017 op 82-jarige leeftijd overleden.
Een willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.
Mill is een dorp in de gemeente Mill en Sint Hubert in de provincie Noord-Brabant in het Land van Cuijk; Sint Hubert ligt dus in Nederland!