Franklin D. Roosevelt en Zangara nr. 24996

Giuseppe Zangara - Roosevelt moordpoging

Giuseppe Zangara – nr 24996

Heb je wel eens gehoord van Giuseppe Zangara. Hij wordt 80 jaar geleden bekend als gevangene nr. 24996. Zangara, een Italiaanse immigrant, schiet op 15 februari 1933 richting de toenmalige Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt.

Deze houdt vanuit een open auto een toespraak in het Bayfront Park in Miami. Roosevelt is op dat moment wel gekozen tot president, maar nog niet geïnaugureerd. Dat gebeurt vrijwel altijd op 4 maart.

Roosevelt

Roosevelt blijft ongedeerd. Anton Cermak, de burgemeester van Chicago, wordt wel zwaar gewond. Andere mensen rondom Roosevelt raken ook gewond. Diverse mensen duiken bovenop Zangara. Deze had het zeker niet overleefd als Roosevelt zelf niet had ingegrepen. Dankzij zijn  rustige optreden wordt hij de volgende dag geroemd in de dagbladen en het volk ziet hem als een echte leider.

Mayor Anton Cermak

Brugemeester Anton Cermak wordt begeleid nadat hij is geraakt door Zangara

Zangara

Tijdens het proces vertelt Zangara dat hij geen hekel heeft aan Roosevelt, maar wel aan alle ambtenaren en aan mensen die rijk zijn. Hij vertelt FBI-agenten dat hij tot zijn daad is gekomen door een chronische pijn in zijn maag.

Zangara wordt in eerste instantie veroordeeld tot 80 jaar gevangenisstraf. Vandaag zou hij vrijkomen. Nadat burgemeester Cermak op 6 maart overlijdt aan zijn maagverwonding volgt echter een nieuw proces. Daarbij wordt Zangara veroordeelt tot de elektrische stoel.

Kort na zijn actie wordt op 20 maart 1933 het vonnis tegen Zangara voltrokken in de Florida State Prison.

Grote depressie

Zangara’s actie was bijzonder, maar niet vreemd. Veel werkende Amerikanen hadden grote onvrede, woede en frustratie tijdens de Grote Depressie (1929-1939). Toch beginnen de geruchten al snel te groeien dat Zangara andere motieven had. Daarbij zou niet Roosevelt maar Cermak het doelwit zijn geweest.

Zangare zou banden hebben met de onderwereld van Chicago. Het is de bekende complottheorie die vaker de kop opsteekt wanneer dader en slachtoffer al zijn overleden.

Meer informatie:

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 15 februari 2013 door in de categorie 2013, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *