Red de bijen

Red de bijen voor het te laat is

Eind januari kreeg ik een Red de Bijen mail van een vriend. De mail was een verzoek een petitie te tekenen bij Avaaz voor het verbod op bepaalde pesticide. Giftige stoffen die schadelijk zijn voor onder andere bijen.

Einsteins waarschuwing

Einstein zei ooit: ‘als de bij verdwijnt heeft de mens nog vier dagen te leven’. Ik weet niet wat zijn argumentatie daarbij was. Maar bijen zijn bij het voortbestaan van meerdere soorten, niet alleen de mens, van levensbelang. Met de bestuiving van planten en bomen spelen ze een belangrijke rol in de voedselketen.

Red de Bijen

Als ik naar de site ga van Avaaz om de petitie, red de bijen, te ‘tekenen’ blijken al vier Europese landen een verbod te hebben ingesteld. Bijenpopulaties, er zijn wereldwijd bijna 20.000 soorten bekend, in die landen herstellen zich. Het blijkt dat de Europese Commissie op het punt staat een beslissing te nemen vóór of tegen een verbod. Bayer en andere producenten van pesticiden proberen een verbod tegen te gaan, maar er zijn al 1,7 miljoen ondertekenaars van de petitie. Het streefgetal van 2 miljoen is bijna gehaald.

Avaaz is een online campagnenetwerk dat de stem van gewone mensen laat doorklinken in wereldwijde besluitvorming.

Vandaag ging ik weer even kijken op de site van Avaaz. De teller van ‘red de bijen ‘ loopt inmiddels richting de 2,5 miljoen. De Europese Commissie heeft voorgesteld drie pesticiden te verbieden. Landen en hun lobbyende gifproducenten kunnen het voorstel nog blokkeren. Avaaz roept daarom oproepen de petitie te ondertekenen.

Avaaz

Red de bijenOp Avaaz vind ik bij het Red de Bijen bericht meer informatie over bijen. Bijen maken niet alleen honing, zij zijn cruciaal voor het leven op aarde. Elk jaar bestuiven zij 90% van alle planten en gewassen. Hun waarde wordt geschat op $40 miljard en bijen nemen in vele landen meer dan één derde van de voedselvoorziening voor hun rekening. Zonder onmiddellijke actie voor de bijen zal veel fruit, groente en noten uit de schappen verdwijnen.

We zien in recente jaren een sterke en verontrustende daling in de bijenpopulaties – sommige bijensoorten zijn al uitgestorven en van andere soorten in de VS is er nog maar 4% over. Wetenschappers zoeken al jaren naar de oorzaak. Nu heeft het Europese Voedselveiligheid Agentschap verklaard dat giftige chemicaliën, genaamd neonicotinoïden pesticiden, mogelijk de oorzaak zijn voor de grote bijensterfte. Frankrijk, Italië, Slovenië en zelfs Duitsland, waar producent Bayer is gevestigd, hebben een verbod voor deze pesticiden ingesteld. Maar Bayer blijft het gif exporteren over de grenzen heen.

De kwestie komt nu tot een climax. Europarlementariërs vergroten de druk op de Europese Commissie en regeringen om een nieuwe wet met een verbod op deze dodelijke pesticiden in te voeren. Wij kunnen hen de nodige publieke steun geven om tegenwicht te bieden aan de machtige pesticidelobby. Teken de petitie aan Europese leiders bij Avaaz en stuur daarna de bedankmail door naar je familie, vrienden en relaties.

Meer informatie:

  • Pesticiden schadelijk voor bijen (MO magazine)
  • Nederland eist Europees verbod op gif dat bijensterfte veroorzaakt (duurzaam nieuws)

In het Engels

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 24 februari 2013 door in de categorie 2013, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

2 thoughts on “Red de bijen voor het te laat is

  1. 1

    lekker slim !!
    Een artikel over het redden van de honingbij met een foto van een zweefvlieg !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *