Bijen - de roze timmerman bij

Bijen zij al heel lang een onderwerp

Het gebruik van honing en de studie van bijen gaat eeuwen terug. De oude Grieken en Chinezen waren er al mee bezig. In sommige landen was het zelfs een heilig dier. Op internet zijn meer dan een miljoen sites te vinden over bijen, bijenteelt, honing en aanverwante onderwerpen. Het is de moeite waard daar eens door heen te lopen via een zoekopdracht bij Google.

Afbeeldingen van bijen

Er is ook veel illustratiemateriaal te vinden in oude boeken. Leuk voor scripties. Die geelzwarte beestjes, hun productie van honing en het als imker houden van ze, blijven populaire onderwerpen op scholen.

Hieronder heb ik enkele voorbeelden uit oude boeken verzameld. Wetenschappelijke boeken waren en zijn vaak magertjes geïllustreerd.  Het gaat de wetenschappers om het bewijs van hun stellingen. Hooguit gebruiken ze grafieken e.d. om hun bewijs te ondersteunen. De meeste illustraties komen dan ook uit populaire boeken, maar dus wel hele oude.

Grootste collectie

The Everett F. Phillips’ Beekeeping Collection van de Cornell Universiteit is volgens velen de grootste en meest waardevolle collectie boeken over bijen en bijenteelt. Everett Franklin Philips, hoogleraar bijen houden (apiculture), begon de collectie in 1925. Het jaar daarop kreeg hij al boeken toegestuurd door ruim 200 bijenhouders uit 26 landen.

Na een presentatie in 2002 over de collectie is men begonnen met digitaliseren. Inmiddels is een groot deel digitaal. Maar helaas met de kwaliteit van een fotokopie.

De collectie van Philips is onderdeel van de Albert Mann Bibliotheek, genoemd naar Albert Mann. Hij was van 1931 – 1937 de eerste rector van de Cornell Universiteit. De universiteit heeft ook een digitale tentoonstelling met boeken van de afgelopen 400 jaar.

Meer collecties

Andere belangrijke boekencollecties zijn te vinden in de Universiteitsbibliotheek van Frankfurt am Main en in de Nationale Bibliotheek van Schotland. De universiteit van Massachussets heeft ook een site gewijd aan de geelzwarte beestjes. Dat veel universiteiten waarde hechten aan bijen en aanverwante zaken wordt duidelijk bij de lijst van de Eastern Appiculture Society (EAS), een internationale non-profit organisatie voor bijenhouders.

Red de bijen

En vergeet niet de petitie te tekenen bij Avaaz.

Zie ook: Red de bijen.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 25 februari 2013 door in de categorie 2013, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *