Laat de banken failliet gaan

Olafur Ragnar Grimsson - president van IJsland

Olafur Ragnar Grimsson – president van IJsland

De uitspraak Laat de banken failliet gaan is niet van mij. Maar ik had het kunnen zeggen, evenals zovelen medeburgers het de afgelopen tijd hebben gezegd.

Laat de banken failliet gaan werd in dit geval uitgesproken door Olafur Ragnar Grimsson, de president van IJsland die meerdere malen een schuldbetaling aan Nederland vanwege IceSave tegenhield.

Visie en gevolgen

Persoonlijk vind ik dat een overheid best mag kijken naar de eventuele gevolgen. Maar deze zijn vrijwel nooit te overzien. Dus gaan emoties en sentimenten spelen en slecht advies.

Olafur Ragnar Grimsson ziet de banken als gewone ondernemingen. Daar moet je als overheid met je handen vanaf blijven. Natuurlijk mag je ze evenals andere ondernemingen, stimulerende subsidies geven. Slechte prestaties belonen of erger nog een bank redden met geld van belastingbetalers, dat mag niet.

Sparen of investereren

Spaarders zou je tot op zekere hoogte kunnen compenseren. Dat gebeurt in Nederland. Investeerders hebben gewoon pech. Zoals Grimsson zegt, ‘als ze winst maken hoor je ze niet, als ze verliezen beginnen ze te mekkeren. Het is gewoon beleggersrisico. Dus laat de banken failliet gaan.’

De IJslandse president sprak tijdens het Wereld Economisch Forum in Davos met Stephen Cole, verslaggever van Al Jazeera, zie de video hieronder. Hij sprak ook de aanwezigen op het Forum toe en adviseerde hen banken die onverantwoordelijk ondernemen gewoon failliet te laten gaan.

IJsland

Hij nam zijn eigen land als voorbeeld. IJsland heeft de banken niet gered en is in minder dan vier jaar tijd uit een economisch dal gekropen. ‘We hebben de heersende orthodoxe tradities van de westerse wereld niet gevolgd. We introduceerden een monetaire controle, lieten de banken failliet gaan en we gaven de nodige steun aan armen! Nu kunnen we genieten van vooruitgang en herstel van onze economie. En ik blijf de vraag stellen aan mensen om me heen, waarom beschouwen wij de banken als ‘heilige kerken’ van de moderne economie? Waarom zien wij ze niet als alle andere privé bedrijven en laten hen failliet gaan?”

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 18 februari 2013 door in de categorie 2013, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *