Van Dale scheurkalender 2013

Scheurkalender

Twintig jaar geleden stapte ik op een uitgever af met een idee voor een scheurkalender. Hij vond het een briljant idee… maar de markt voor scheurkalenders is verzadigd, vertelde hij. Daarop volgde een berekening met het aantal scheurkalenders, oplagen, inwoners van ons land, vermeende gebruikers en dergelijke.

Zelf gaf hij onder ander de Loesje scheurkalender uit, die in een flinke oplage werd gedrukt. Een nieuwe scheurkalender zou niet alleen een extra investering vergen, maar ook de bestaande markt kannibaliseren.

Mijn scheurkalender

De door mij bedachte scheurkalender is nog nooit gemaakt en nog steeds actueel. Wie weet komt het er nog eens van. Want, hoewel zijn argumenten wellicht nog steeds kloppen, er zijn tegenwoordig meer scheurkalenders dan ooit (zie de lijst hieronder).

Het aankomende jaar zijn het er waarschijnlijk nog meer. Want de scheurkalenders voor volgend jaar worden al aangeboden en ik zag er alweer nieuwe titels bij.

Van Dale scheurkalender

Zelf kreeg ik dit jaar de Van Dale scheurkalender cadeau. Twee weken geleden hing ik hem op. Maar gisterenavond heb ik voor het eerst de blaadjes er afgetrokken, tot en met 19 februari. Elke dag een woord, spreukje of uitdrukking met de uitleg. Toch twintig minuten leesplezier vanochtend.

Kwikkebil

Wist je dat een ‘kwikkebil’ oorspronkelijk een benaming was voor een prostituee, ofwel een lichtekooi. Kwikken betekent ‘beweeglijk zijn’ en het slaat op ‘iemand die met haar billen schudt’.

Echtelijk bezoek

Dat is bezoek zonder toezicht aan een gevangene met het doel seksueel contact te hebben. Een eufemisme voor seksbezoek. Buitenechtelijk bezoek kan ook, dan is het bezoek aan een kwikkebil.

Zinnenleven

Als je met Kwikkebil en Echtelijk bezoek bezig bent, dan ben je met het zinnenleven van een mens bezig, de seksualiteit. De zinnen tegenover het zielenleven.

Verder in de inmiddels afgescheurde Van Dale’ kalenderblaadjes uitleg over onder andere: ‘regeren is vooruitzien’, ‘appconomie’, ’schone bom’, ‘aanritseling’, ‘transportkou’, ‘paf staan’, ‘bedsermoen’, ‘fatsoenskloof’, ‘steen en been klagen’, ‘stovenzetster’, ‘schmallenbergvirus’, ‘op rozen zitten’, ‘meten is weten’, ‘met de noorderzon vertrokken’, ‘vitaliteitssparen’, ‘armenzakje’, ‘dominoactie’, bulleman’ en ‘Griekse liefde’.

Ook interessant: ‘een beeld zegt meer dan duizend woorden

Vertaling van ‘One picture is worth ten thousand words’, een uitspraak van de Amerikaanse Fred R. Barnard in 1927. Hij benadrukte daarmee het belang van beelden in advertenties. Barnard deed het zelf voorkomen dat het een Chinees spreekwoord was.

En die van vandaag: ‘met argusogen kijken naar iets of iemand

Deze uitdrukking verwijst naar Argus Panoptes, de vogel uit de Griekse mythologie die was bedekt met honderd ogen waarmee hij alles en iedereen in de gaten kon houden.

Scheurkalender 2013

Een overzicht van de scheurkalenders van 2013 (waarschijnlijk niet volledig), het woord scheurkalender in de titel het ik zo veel mogelijk verwijderd:

gijp_scheurkalender

Na de onverwachte verkoop in 2012 van ruim 200.000! boeken over zijn leven lag een scheurkalender met uitspraken uit het boek voor de hand.

Baby
Boeddhisstische Wijsheden
Boer zoekt vrouw
Braintraining
Bridge beter kalender
Capitool reiskalender
Coachingskalender
Culinaire kalender
Dagscheurkalender
De fietsscheurkalender
De grote kennisscheurkalender
De natuur
De tuinscheurkalender
De wandelscheurkalender
Dirk Jan Scheurkalender
Donald Duck
Een heel relaxte
Elke dag wijzer
Filosofie
Flow
Geschiedenis kalender
Gijp
Groningse spreuken
Happinez Spirituele
Hard Gras
Ik hou van Holland
Inspiratie
Junior Van Dale
Kindertaalkalender
Kook Ook
Loesje
Maan Roos Vis
Meestal zijn het schatjes
Muziek
National Geographic
Neurocampus
Oma’s tips
Peter Zeurkalender
Psychologische
Puzzelen
Quest
Scheurkalender Nederland Stopt! Met Roken
Scheurkalender Samen
Scheurkalender voor de belastingontwijker
SDU Taalkalender
Soduko
Time Management
Toos en Henk
Van Dale
Wie Wat Waar in de Bijbel
Wijnalmanak
Wijsheden voor elke dag
Zelfgemaakte scheurkalender

Bij bijna allen staat 640, 768 of een ander aantal pagina’s. Dat doet vermoeden dat ze tweezijdig zijn bedrukt. De meeste scheurkalenders zijn echter enkelzijdig.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 19 februari 2013 door in de categorie 2013, Algemeen, Persoonlijk, Taal

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *