- René van Maarsseveen - https://renevanmaarsseveen.nl -

Oscar 2013

Je kunt er van houden of niet. Maar het is toch elk jaar weer een evenement dat zijn gelijke niet kent. Ook Oscar 2013, de 85e, was weer bijzonder. De dames op hun best of soms niet. Bij dat laatste wordt dat in de bladen direct genadeloos afgestraft. De mannen meestal wat saai in vrijwel identieke smokings. Michelle Obama die vanuit het Witte Huis een Oscar uitreikte, in woorden dan. Een actrice die struikelde op de trap naar het podium, pijnlijk.

Het begon als Academy Award op 16 mei 1929 in het Hollywood Rooseveldt hotel. In het begin waren er 15 Oscar-uitreikingen. De winnaars werden vooraf bekend gemaakt. Pas vanaf 1941 werd de uitreiking veranderd en werden vooraf werden genomineerden bekend gemaakt en pas tijdens de uitreiking zelf werden de winnaars bekend.

Over de reden dat de Academy Award op een gegeven moment Oscar werd genoemd zijn vele verhalen bekend. Meest geloofwaardig volgens velen is dat toenmalig directielid van de Academy Margot Herrick bij het zien van het beeldje uitriep ‘die lijkt om mijn oom Oscar’. Vanaf 1932 het de uitreiking Oscar.

Helemaal onderaan een verrassing voor de piano- of vioolspelers onder de lezers.

Hieronder de winnaars:

oscar_01  oscar_02
oscar_03 oscar_04
oscar_05  oscar_06
oscar_07 oscar_08
oscar_09 oscar_10

Er ontbreken een aantal categorieën in  bovenstaande animatie. Hieronder de complete lijst:

En voor de liefhebber vond ik bladmuziek van Skyfall voor piano en viool:
Bladmuziek Skyfall