Pacman

Afgelopen weekend vond ik een floppy-disk. Op het etiket stond ‘Utils 1997’. Toen is gisteren een computer tot mijn beschikking had met nog een ouderwetse floppydisk heb ik de disk bekeken. Het bleek vol te staan met oude hulppgramma’s, zoals PC Tools, NDD en diverse andere software. Maar ook Pacman en andere spelletjes.

pacmanHet bijzonder vind ik nog steeds dat het vroeger allemaal van die kleine programma’s waren. Het pacman programmaatje bijvoorbeeld, overigens gemaakt in flash, is slechts 59 kb.

Pacman is denk ik één van de oudste computerspelletjes. Eerst uitgebracht voor speelhallen, maar al snel voor de computer. Je kunt er alles over lezen op deze wiki-pagina.

Hieronder enkele links naar het spelletje dat ik gisteren vond:

Via deze pacman-link kun je het spel direct spelen (niet geschikt voor iOS). CHECK JE GELUID!!! voor je het start in een kantooromgeving (de link is rechtstreeks naar het bestand; opent in nieuw venster. Je kunt het venster vergroten en verkleinen). En hier een link via een html-bestand, waardoor het programmaatje wordt gestart met 715 pixels breedte en 800 pixels hoogte.

Als je het programma zelf wilt hebben kun je deze pacman-link met de rechtsmuisknop aanklikken en ‘doel opslaan als’ kiezen of iets soortgelijks, afhankelijk van je browser. LET OP, inklikken met de linkermuis start het programmaatje.

Maar er is meer.

Ik vond ook nog twee programmaatje waar ik, en ik niet alleen, een tijdje verslaafd aan was: Balistic en BOX.

Bij Balistic moet je met één of meerdere balletjes een muur breken, daarna ga je naar een steeds hoger niveau.
Bij BOX moet je een mannetje kisten laten verschuiven, zodanig dat ze over de balletjes komen (de balletjes worden ingepakt), daarna ga je naar een hogere moeilijkheidsgraad. Het zijn beide exe-programma’s, dus ze werken waarschijnlijk alleen op de PC. Ze zijn ook enorm klein, voor wat ze doen, resp. 370kb en 120 kb.

Ik heb ze hier ingepakt met een RAR-compressie.

balistic
box

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 5 maart 2013 door in de categorie 2013, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *