De middelvinger

Robert (Bob) Young was en werd niet de bekendste Amerikaanse atleet. Toch was er iets bijzonders aan zijn deelname aan de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn. Bij elke mogelijkheid die zich voordeed stak hij zijn middelvinger op naar Hitler. Terwijl andere atleten een groet brachten aan de Duitse dictator, deed Robert Young wat de Engelsen noemen ‘flipping the bird’.

Hitler kwam elke dag naar de athletiekbaan.

Hitler kwam elke dag naar de atletiekbaan.

Hitler kwam elke dag even kijken op de atletiekbaan. Young, twintig jaar oud, wist niet dat de geüniformeerde man later als meest gewetenloze oorlogsmisdadiger de boeken in zou gaan. Maar hij mocht hem niet. De saluten en al die uniformen het leek hem een slecht voorteken.

Dus terwijl iedere atleet netjes meedeed met de ‘Hitler-groet’, die tijdens de Olympische Spelen steeds meer ingeburgerd raakte, gaf Young hem ‘the bird’.

Young zat op de Kern County Union High School (later Bakersfield High). Daar begon hij met atletiek. Later studeerde hij aan de Universiteit van Los Angeles. Hij werkte een tijd als boekhouder/accountant en begon daarna zijn eigen wijnboerderij. Een paar jaar geleden overleed hij op 95-jarige leeftijd (hier een in memoriam).

geschiedenis van de middelvinger

De geschiedenis van het opsteken van de middelvinger gaat terug naar de Oude Grieken. Daar had het de betekenis van ‘een anale penetratie’, wat we zonder het gebaar ‘steek het in je reet’ zouden noemen.

Volgens taalkundige Jesse Sheidlower heeft de ‘finger’ zich in Amerika vanaf 1890 ontwikkeld. Volgens de Britse antropoloog Desmond Morris is dat gebeurd door de Italianen die in die tijd naar Amerika kwamen. In Nederland is het pas sinds kort in gebruik en waarschijnlijk komen overwaaien vanuit Amerika. Wel was er een variant in gebruik als ‘fuck you’-gebaar, de duim tussen wijs- en middelvinger en dan zo een vuist maken als belediging.

Er zijn talrijke voorbeelden van mensen die de ‘finger wave’ maken bij officiële gelegenheden, bij ergernissen, als pesterij of als grap. Enkele voorbeelden:

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 11 maart 2013 door in de categorie 2013, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *